Přihlásit

Myslivci v Mníšku uspořádali mimořádný odstřel divokých prasat (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mníšek pod Brdy (u Prahy) 5. března (ČTK) - Myslivci dnes v Mníšku pod Brdy u Prahy uspořádali další mimořádný odstřel divokých prasat. Akci nepřálo počasí, které bylo příliš větrné, podařilo se střelit jediné zvíře. Při předchozí naháňce v únoru myslivci skolili dvě prasata, řekl ČTK vedoucí odboru kanceláře starostky Jaroslav Pešice.

Myslivci se stejně jako v únoru zaměřili na barokní areál Skalka a jeho okolí, kde černá zvěř ničí travnaté plochy. Radnice nyní řeší, co dál s rozrytým trávníkem v areálu. "Ještě není rozhodnuto, jakým způsobem by se to zkultivovalo, jestli třeba v rámci nějaké mníšecké akce, nebo jestli to někdo udělá," řekl ČTK místostarosta Radko Sáblík (ODS).

V minulosti myslivci v Mníšku stříleli prasata i na louce Pivovárka uprostřed města. Měli na to výjimku ze zákona, která umožňovala odstřel černé zvěře na nehonebních pozemcích. V případně Skalky jde o součást honitby.

Přemnožená divoká prasata v Mníšku v minulosti chodila i do centrálních částí, nechávala za sebou poničené louky, pole, ploty a zahrady. Radnice iniciovala rozsáhlé naháňky na území od Mníšku po Vltavu a od Zbraslavi za Dobříš a také instalovala odchytové klece. Podle Sáblíka jsou s divokými prasaty stále problémy.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.