Přihlásit

Zlínský kraj vyplatí za škody způsobené medvědem přes 350.000 Kč (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zlín 4. března (ČTK) - Zlínský kraj vyplatí na náhradách za škody způsobené loni medvědem hnědým přes 350.000 korun. Úřadu zbývá vyplatit náhrady posledním čtyřem žadatelům ve výši 28.010 korun, řekl dnes novinářům hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL).

"Konečná výše vyplaceného odškodného tak celkově dosáhne 351.269 korun a odškodněných žadatelů bude celkem 25. Jde o kompenzaci za škody, které medvěd způsobil na včelstvech, úlech, ovcích i jiných hospodářských zvířatech," uvedla krajská radní Margit Balaštíková (ANO). Všechny škody medvěd ve Zlínském kraji způsobil od 13. září do 30. listopadu loňského roku.

Medvěd se pohyboval zejména na Vsetínsku. Choval se netypicky, chodil do blízkosti lidských obydlí a ztrácel plachost. Ochránci přírody na něj nastražili odchytovou klec, medvěda se však nepodařilo přilákat. Na zvíře číhal i odborník na uspávání velkých šelem, veterinář Lukáš Pavlačík ze zoo ve Dvoře Králové nad Labem, na medvěda však nenarazil. Čunek již dříve uvedl, že medvěd se již v kraji nepohybuje, buď odešel, nebo byl zastřelen.

V poslední době se objevují informace o výskytu medvěda v okolí Starých Hamrů v Beskydech. Nebylo však jasné, zda šlo o medvěda, který byl loni ve Zlínském kraji.

Lidé mají na náhradu škody, způsobené zvláště chráněnými živočichy, nárok ze zákona. Peníze dává stát prostřednictvím kraje. Žadatel musí podat žádost do deseti dnů od zjištění vzniklé škody a také dodat protokol o ohledání veterinárním lékařem a stanovisko příslušného orgánu ochrany přírody, kterým je obec s rozšířenou působností. Pokud se škoda stane na území chráněné krajinné oblasti, je příslušným orgánem Agentura ochrany přírody a krajiny.

Jana Kuncová

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.