Přihlásit

Vlků žije v Česku necelá stovka (Lidové noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

PRAHA Extrémně plachý a jen obtížně zachytitelný objektivem fotografa. Tak většinou popisují vlka ochránci přírody. I když vzácných šelem ve střední Evropě postupně přibývá, v Česku jich žije necelá stovka. Odhady hovoří o zhruba sedmi desítkách. Vlky není lehké zahlédnout, snadnější je spatřit jejich stopy. A i z čerstvých otisků na sněhu vyčte víc jen zkušený stopař.
„Pokud kluše více vlků pohromadě, našlapují často do stop prvního ze skupiny, takže nelze poznat, kolik zvířat procházelo. Rozdělí se většinou jen před křovisky či jinými překážkami v cestě,“ popisují odborníci z olomouckého Hnutí Duha na webu Šelmy.cz Když vlčata dospějí, opustí své rodiče a jdou osídlit nová teritoria. Toulají se krajinou, dokud nenajdou dostatečně vhodné místo pro život. Vlčí rodina potřebuje rozlehlé území, znalci proto nepředpokládají, že by se jejich počet v Česku během let dramaticky zvýšil. Přesto si pomalu podmaňují další a další části tuzemské krajiny.
Ochránci přírody proto poprvé mapují výskyt vlků v Bílých Karpatech, kam se nejčastěji dostanou z Beskyd a sousedního Slovenska.

Celý článek si můžete přečíst v Lidových novinách.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.