Přihlásit

U řeky Ohře se usadila další rodina bobrů (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Přísně chráněný hlodavec s charakteristickým plochým ocasem se vyskytuje v okolí ústí Hradišťského potoka do Ohře. Zatímco ochránci přírody jeho přítomnost na vodních tocích vítají, vodohospodáři z něj takovou radost nemají.

KARLOVARSKÝ KRAJ Na řece Ohři v Klášterci se zabydlel přísně chráněný bobr evropský. Stopy v podobě několika pokácených a nahlodaných stromů v blízkosti vodního toku zanechal v lokalitě Zatopená v okolí ústí Hradišťského potoka do Ohře. Kolik jedinců se tam nachází, se neví. „Výskyt bobrů nemonitorujeme podrobně, pouze zaznamenáváme případné škody na našich porostech nebo bobří hráze, které lze považovat za závažnou závadu ve vodním toku,“ uvedl mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský. Podle ochránců se bobr vyskytuje na Ohři až po vodní nádrž Nechranice, která je zřejmě překážkou pro šíření bobrů dále po proudu. Celkově lze podle Jitky Uhlíkové z Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky jejich počet na celé Ohři hrubě odhadnout na více než 100 jedinců. Řeka Ohře nabízí bobrům dobré podmínky pro existenci. Mají tam dostatek potravy a materiálu pro stavbu hrází a hradů, ve kterých odchovávají mladé. Nejvíce jim vyhovují vrby, kterých roste na březích Ohře dostatek, a také topoly. Podle Uhlíkové lze v dohledné době očekávat, že bobr osídlí lokality i pod vodní nádrží Nechranice. Přímo v Karlovarském kraji se na řece Ohři bobr vyskytuje až od obce Šabina dále proti proudu. „Těžištěm jeho výskytu v Karlovarském kraji je Chebsko, vyskytuje se také na Střele na Žluticku, na Kosím potoce, na Mariánskolázeňsku a ojediněle i na Ašsku. Přesný počet jedinců znám není, jedná se v podstatě o několik rodin. Počet jedinců se podle všech indicií dlouhodobě mírně zvyšuje,“ dodal Přemysl Tájek ze správy CHKO Slavkovský les.

Celý článek si můžete přečíst v MF DNES.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.