Přihlásit

Psi na hlídání stád nejsou (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Generace psů, jež uměla zahnat vlky, vymřela. Noví se dovážejí.

Kvůli návratu vlků do české přírody se chovatelé ovcí vracejí k tradičnímu způsobu ochrany stáda, k pasteveckým psům. Vhodných psů je však málo. V posledních letech se chovali především jako domácí mazlíčci. Tradice jejich výchovy jako pomocníků pro pastevce se přerušila a znovu na ni navázat není snadné.
„U pasteveckého psa není ani tak náročný jeho výcvik, jako spíše socializace,“ vysvětluje Tomáš Fajmon, předseda Klubu pracovních ovčáckých psů České republiky. Zvířata jednoduše musejí být na soužití se stádem zvyklá. U štěňat v tomto případě hrají klíčovou roli feny, jejich matky. U pasteveckých psů se jejich požadované chování dědí z generace na generaci. Linie tuzemských psů, kteří by na takový způsob života byli zvyklí, ale v České republice chybí, hlídat ovce už neumějí. Nové generace se tak musejí dovážet ze zemí, kde pastevectví probíhá ještě stále v tradiční podobě, typicky z Balkánského poloostrova a z Pyrenejí.

Celý článek si můžete přečíst v MF DNES.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.