Přihlásit

Dánští ministři navštívili plot proti divočákům u německé hranice (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kodaň 18. února (ČTK) - Ministři dánské vlády dnes podnikli inspekční cestu na stavbu nového pohraničního plotu u německých hranic, který má zemi chránit před příchodem divočáků. Podle ministryně zdravotnictví plot sníží riziko zavlečení afrického prasečího moru do země. V sousedním Německu přitom, na rozdíl od České republiky, výskyt nemoci zatím potvrzen nebyl, uvedla německá agentura DPA.

Plot bude stát po celé dánsko-německé hranici, bude 70 kilometrů dlouhý a 1,5 metru vysoký a podle dřívějších údajů dánské tiskové agentury Ritzau přijde vládu na 30,4 milionu dánských korun (105 milionů Kč). Dalším opatřením, které dánská vláda proti africkému moru prasat zavedla, je zvýšený odstřel těchto divokých zvířat. Podle dánských médií jich ale bylo na jihu země zatím v letošním roce odstřeleno pouze šest.

Nemoc se zatím objevila v České republice, Polsku, Rumunsku, Maďarsku, Estonsku, Litvě, Lotyšsku a Belgii, nikoli v Německu. Kodaň se přesto obává, že prasečí mor by mohl ohrozit významný dánský masný průmysl.

Řada ekologických aktivistů i odborníků plot kritizuje a pochybuje, že toto opatření dokáže zabránit rozšíření nákazy do Dánska. Podle nich se jedná spíše o symbolické opatření, které ve skutečnosti problém neřeší.

O nutnosti a účelnosti vztyčit na hranici plot pochybují i úřady příhraniční německé spolkové země Šlesvicka-Holštýnska. Tamní ministr zemědělství a životního prostředí uvedl, že prasečí mor se šíří především prostřednictvím lidí. Dánské úřady přitom ubezpečily, že nová zábrana pohyb lidí či vozidel přes hranici neovlivní.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.