Přihlásit

Sokolov nainstaluje do areálu Bohemia plašiče divočáků (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Sokolov 18. února (ČTK) - Sokolov chce ve městě instalovat elektrické odpuzovače černé zvěře. Před devastací divokými prasaty hodlá ochránit především rekreační areál Bohemia, ale i další zelené plochy ve městě. Pořízení čtyř plašičů bude stát přes 100.000 korun, zhruba polovinu nákladů by mohla pokrýt dotace od Karlovarského kraje. ČTK to řekl místostarosta Sokolova Karel Jakobec (ODS).

"Stačí se podívat, jak v některých lokalitách vypadají travní porosty. Ať je to v areálu kolem Gsteinigtu, v parku a nebo nejvíc v tuto chvíli v areálu Bohemia. Potíže dělala divoká prasata i na Šenvertě, ale ten podle našeho názoru dostatečně ochrání protihluková zeď. Škody, které divočáci ve městě napáchají, jsou v desetitisících nebo statisících korun," řekl.

Karlovarský kraj letos obcím a městům nabízí dotace na odpuzovače a pachové ohradníky poprvé. V minulých letech dával myslivcům příspěvky za odstřel prasat, což pomohlo stavy černé zvěře v kraji částečně snížit. Odstřely v nejbližším okolí obcí a měst jsou ale komplikované. Prasata jsou tak stále přemnožená, potíže způsobují například také v Bukovanech, Královském Poříčí i dalších obcích. Loni na jaře divočák na cyklostezce ze Sokolova do Citic napadl člověka, stezka kvůli tomu byla dočasně uzavřena.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.