Přihlásit

České louky ztichly, z krajiny ve velkém mizí ptáci. Hlavně kvůli chemii v zemědělství (lidovky.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ptačí říše dostává v Česku pořádně zabrat. Co do počtu polních a lučních ptáků jsou na tom populace v ČR nejhůře v historii. Oproti roku 1989 se jejich úbytek výrazně prohloubil. Může za to především intenzivní zemědělství. Ptákům chybí zdroj potravy, protože na obrovských zemědělských lánech není útočiště pro hmyz.

„Jsou druhy, které už prakticky vymizely, přitom kdysi bývaly hojně zastoupeny a patřily k těm nejběžnějším, všudypřítomným druhům. Například chocholouš nebo sýček obecný,“ řekl LN ředitel kanceláře České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek. Chocholouši, sýček byli podle něj ještě před padesáti šedesáti lety naprosto všude, potom začali ubývat a dnes u nás hnízdí poslední desítky párů. Oba jsou tak zařazení mezi kriticky ohrožené druhy. Neubývají jen polní a luční ptáci, populace klesají i u vodních okřídlenců. Nežije jich u nás ale tolik druhů, aby to znamenalo výrazný zásah do celkového stavu opeřenců.

Celý článek si můžete přečíst zde.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.