Přihlásit

Jelen zpět na scéně (Marianne venkov & styl)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mýdlo s jelenem ve skoku znaly hospodyňky už víc než před sto lety. Jeho pověst a kvalitu se i po dlouhé cestě, kterou značka ušla, podařilo znovu obnovit.

Výroby mýdla se chopil v první polovině 19. století sedlák, řezník a uzenář Georg Schicht z Rynoltic u Liberce. První mydlárnu zřídil ve sklepě svého domu, zaměstnal členy rodiny a v roce 1848 si zažádal o živnost. Mýdlo vařil ze živočišného tuku a ve své době nebyl ani zdaleka jediný, kdo se řemeslu věnoval. Něčím se však přece lišil. Měl obchodní strategii, díky které se mu podnik rozrůstal, takže brzy postavil továrnu. O třicet let později přenechal podnik svým synům. Nejschopnější z nich byl Johann, který stál za vzestupem celé firmy a ve své době patřil vedle Bati nebo Škody k nejznámějším průmyslníkům. Jedním z jeho chytrých rozhodnutí bylo, že firma přesídlila do Ústí nad Labem. Zlevnilo to dopravu surovin, byl tu k dispozici přístav, a navíc byla v okolí velká města dostupná po železnici.
Johann rychle pochopil sílu a budování značky a také to, jak zacházet se zaměstnanci. Ve městě vybudoval školy, bydlení, zdravotnické zařízení nebo taky bazén.

V roce 1882 otevřel na střekovském nábřeží první moderní továrnu na výrobu mýdla, které se samozřejmě stalo vlajkovou lodí celého podniku. Vyváželo se do celé Evropy a jeho roční produkce činila neuvěřitelných tři sta milionů kusů. V roce 1885 nastal prudký rozvoj podniku. Kromě mydlárny se rozšířil o provoz na zpracování palmového jádra, výrobu vodního skla, kartonážku, glycerinku, strojírnu a kovárnu. Současně byla zřízena vlečka, vodárna na Labi a vlastní elektrárna. Johann dokonce přikoupil i uhelné doly. Kdy se na obálce poprvé objevil jelen, který se časem stal obecným pojmenováním mýdel na praní, není úplně jisté. První zaručené zmínky nacházíme až od roku 1891, kdy byla pro značku zřízena ochranná známka Schichtovo jádrové mýdlo s jelenem. Proč se symbol jelena dostal na kostku mýdla, dodnes není jasné. Jedna z teorií zní, že starý pan Georg Schicht měl vedle domu velkou oboru s jeleny, které krmil zbytky z výroby. Navíc všude okolo byly husté lesy a také lovy byly velmi oblíbené.

Kromě značky Jelen se podnik postupem času rozrostl o další, například o toaletní mýdlo Elida, vodu po holení Pitralon či rostlinné oleje Ceresol a Vegetol.

V roce 1906 byl Johann Schicht za zásluhy o průmyslový rozvoj monarchie jmenován císařským radou. O rok později ale zemřel. V té době měla firma už téměř dva tisíce zaměstnanců. Po Johannově smrti převzali závod jeho synové Heinrich a Georg, kteří si také vedli dobře. V roce 1911 v Ústí otevřeli první ztužovnu tuku v Evropě a do obchodního oddělení denně přicházelo okolo pěti tisíc objednávek.

Situaci ale pak zkomplikovala první světová válka, která s následným rozpadem monarchie zbrzdila expanzi českého drogistického zboží do celé Evropy. Sotva se výroba vzpamatovala, udeřila hospodářská krize a nedlouho poté přišla druhá válka. Po ní byl podnik vyvlastněn, majitelé odešli z Čech a v roce 1946 stát výrobu znárodnil. Schichtova firma dostala jméno Severočeské tukové závody a byla zařazena do koncernu Tukový průmysl. Po revoluci byly závody zprivatizovány do akciové společnosti Setuza. Tuto poslední etapu jádrové mýdlo málem nepřežilo. Zákazníci si však poctivý výrobek s prapůvodní recepturou znovu vyžádali. Před čtyřmi lety se proto dala dohromady parta lidí, která tradici včetně názvu firmy Schicht znovu oživila. Za tři roky se tak na trh vrátilo nejen mýdlo, ale přibylo dalších osmadvacet výrobků, mezi nimi prášek a gely na praní, octový čistič či prostředek na mytí nádobí a také výrobky dalších obnovených značek, jako je Pitralon nebo Namo. Vsadila na moderní, poctivý a šetrný přístup. Výrobky jsou ekologické i dermatologicky šetrné. Společnost sídlí v Olomouci, kde také pracuje moderní mýdlostroj. Výrobní kapacity se díky úspěšnosti dále rozšiřují, podnik disponuje i vlastním výzkumným a vývojovým oddělením. I letos jelen přicválá s novinkami, kromě jiných třeba se šetrným pracím práškem pro miminka, tekutým rýžákem nebo prostředky do myčky. Drogerii si navíc můžete nabrat či načepovat i v bezobalových obchodech.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.