Přihlásit

Zajíce u Zahnašovic zabila nebezpečná brucelóza (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

ZAHNAŠOVICE
Závažnou nemoc brucelózu odhalily testy u uhynulých zajíců, které na konci loňského roku našli myslivci v Zahnašovicích na Kroměřížsku. Veterináři proto nařídili mimořádné opatření a upozorňují, že je choroba přenosná na člověka.
"Ohnisko jsme stanovili v Zahnašovicích, ochranné pásmo zasahuje také Martinice a Holešov," uvedl šéf krajské Státní veterinární správy František Mahdalík. Člověk se může nakazit i při pouhé manipulaci s nemocným zvířetem. Pokud tedy lidé najdou uhynulé zajíce, rozhodně by na ně neměli sahat.
Správnou reakcí je kontaktovat myslivce v daném místě, kteří zdechlinu zabalí a odešlou na expertizu.
"Riziko je především při srážkách vozidel se zvěří, kterých je poměrně hodně. Jen u nás jich ročně evidujeme kolem čtyřiceti," upozornil předseda Mysliveckého sdružení Zahnašovice Vlastimil Bucňák. Dva uhynulé zajíce našli myslivci koncem roku. Přednedávnem podezření definitivně potvrdila laboratoř, na což veterináři zareagovali mimořádným veterinárním opatřením. Takzvaná pozorovací doba je v případě brucelózy tříměsíční a počítá se vždy od posledního úhynu.
Viditelnými projevy nemoci u zvířete bývají podkožní abscesy. U lidí se mohou vyskytnout také, zároveň ale nemoc vyvolává spíše obecné příznaky, což ztěžuje diagnózu. Běžné jsou horečky i zápal plic, choroba postihuje játra a ledviny. Šířit ji mohou také kozy, ovce či koně, v lokalitě by si lidé měli hlídat rovněž své psy.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.