Logo
Vytisknout stránku

Šakali míří na sever Čech, žijí nově v okolí Máchova jezera (Mladá fronta DNES)

ČESKOLIPSKO
Sveřepí šakali zavile vyli na bílý měsíc. Noční můra z diktátů možná zase získá na aktuálnosti. Šakal obecný, v Česku nepůvodní druh, se objevil v okolí Máchova jezera u Doks a Provodína.
Jde o prozatím nejsevernější místo, kde byl v Česku pozorován.
Jeho výskyt zde zdokumentoval ředitel českolipského muzea a zoolog Zdeněk Vitáček.
"Tři roky trvalo, než jsem získal jistotu. Máme jeho stopy, trus, a šakala jsem dokonce i pozoroval," pochlubil se Vitáček. "Zatím tipuji, že zde máme asi tři jedince," dodal.
Šakali na Českolipsko nejspíše přišli od Milovic, kde se již rozmnožují. Jejich expanze do české krajiny je ale rychlejší než u vlků. "Výskyt šakalů na Českolipsku je další mozaikou do skládačky o životě této psovité šelmy u nás. Osobně jsem jeho výskyt zaznamenal opakovaně na několika místech Česka, třeba u Kadaně, na Rýmařovsku i Olomoucku. Četná pozorování myslivců potvrzují, že se šakal v posledních letech již trvale usídlil v České republice," míní ochránce přírody a znalec šelem Jiří Beneš.
Stejně jako v případě vlků vyvolala přítomnost šakala naprosto protichůdné reakce. Myslivci tvrdí, že by se měl střílet.
"Pro drobné živočichy, drobnou zvěř a ptactvo, ale i mláďata spárkaté zvěře je to jen další zatížení současného biotopu predátorem, který tu nemá co dělat. Rozhodně nejásám jako pomatenci z Duhy a podobných ekoteroristických spolků," vyjádřil svůj postoj myslivecký hospodář z Dubé na Českolipsku Petr Slaba.
Miroslav Kutal z olomouckého Hnutí DUHA mírní vášně. Šakal prý lesní zvěři nemůže významně škodit. "U šakala nebyl zatím pozorován žádný negativní dopad na místní ekosystémy, pochopitelně ale může konkurovat lišce. Liška je však běžný lovný druh a pro myslivce ne až tak atraktivní jako lov kopytníků, takže z tohoto ohledu nevidím takový konflikt jako u vlků," uzavírá Miroslav Kutal.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.