Přihlásit

Kožešinové farmy v lednu skončily (Zemědělec)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

K poslednímu lednovému dni letošního roku měly ukončit své působení všechny kožešinové farmy v České republice. Od února platí zákaz, který přinesla v předloňském roce novela zákona na ochranu zvířat proti týrání. Farmy však mohou zvířata nadále chovat, nesmí je však chovat na kožešiny. Podle Ministerstva zemědělství bylo u nás v lednu devět farem, kterých se zákaz týká. Minulý týden začali tato zařízení obcházet inspektoři Státní veterinární správy (SVS) a zjišťovat, zda skutečně k ukončení těchto provozů došlo.

Zatím není jasné, jak budou chovatelé zvířat za uzavření provozu odškodněni, Evropská komise nenotifikovala vyhlášku, podle níž by měli peníze získat, řekl mluvčí Ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.
"Podle posledních informací z kontrol v závěru loňského roku působilo v České republice stále devět farem. Ty však postupně utlumovaly svoji činnost a na některých z nich již v závěru roku 2018 již nebyla zvířata, nebo bylo zvířatjen minimum," řekl zástupce tiskového mluvčího SVS Petr Majer.
Zatímco ochránci zvířat přijetí novely zákona na ochranu zvířat proti týrání, který kožešinové farmy zakázal, vítali, provozovatelé farem poukazovali na to, že český trh kožešin zaplní chovatelé z jiných zemí. Novela zakazuje "chov a usmrcování zvířat výhradně nebo převážně za účelem získání kožešin". Vztahovat se má na chov lišek a norků, nikoli například králíků nebo nutrií, tedy zvířat, která se využívají i na maso.
Mluvčí MZe zdůraznil, že ministerstvo samo zákaz kožešinových farem nepředkládalo, šlo o poslaneckou iniciativu. Norma přiznává provozovatelům farem nárok na kompenzace od státu za rušené chovy. Podrobnosti způsobu a rozsahu kompenzace má stanovit vyhláškou Ministerstvo zemědělství. Výše příspěvku by však neměla přesáhnout roční čistý zisk z chovu za posledních pět let. Zatím ale není jasné, jak se bude vypočítávat odškodné pro chovatele, kteří provoz kvůli zákonu ukončili. "ČR dosud neobdržela od Evropské komise oficiální odpověď na návrh této notifikace, tedy schválení komise u vyhlášky, respektive samotného kompenzačního příspěvku chovatelům. Konečné stanovisko komise k souladu kompenzací s pravidly EU očekáváme v příštích dnech," dodal Bílý. Pokud komise vyhlášku notifikuje, je připravené ministerstvo letos náhrady vyplácet

Chystají žalobu
Majitel největší české kožešinové farmy ve Velkém Ratmírově na Jindřichohradecku David Vojtíšek ukončil její provoz koncem roku 2018. Farmu provozoval 26 let, choval asi 15 tisíc norků, veškerou produkci vyvážel do USA, Ruska a Asie. Po státu bude žádat kompenzace, chce usilovat i o novelu zákona, který schválili poslanci v roce 2017 a který kožešinové farmy v ČR od února zakazuje. Je připraven podle vlastních slov podat žalobu i k Ústavnímu soudu.
"Chovy jsme ukončili, koncem loňského roku už na farmě žádná zvířata nebyla. Uvidíme, jaký bude další posun. Budu dělat všechno pro to, aby nastala stran zákazu změna. V zemích, kde zákaz byl, bylo přechodné období nebo adekvátní kompenzace, u nás nenastalo ani jedno, ani druhé," řekl.
Farmu nyní musí vyčistit a dezinfikovat, což potrvá aspoň dva měsíce. Všech šest zaměstnanců propustil. Čím se bude živit, zatím neví.
"Investoval jsem do toho všechny svoje prostředky. Teď nemám žádné prostředky, protože byly ve farmě, v materiálu," řekl Vojtíšek. "Budu se snažit, aby se něco změnilo, formou novely zákona, adekvátní kompenzace a v případě, že neuspěji běžným způsobem, budu se svých práv domáhat u Ústavního soudu," dodal.
Vojtíšek choval norky v klecích ve Velkém Ratmírově, v areálu někdejšího JZD. Chovné stádo se vytváří desetiletí, určité skupiny a linie se šlechtí a kříží, aby se zlepšovala kvalita. Zvířata se usmrcují oxidy uhličitým a uhelnatým ve velkých bednách. Farma měla roční tržby přes deset milionů korun. Za posledních pět let do farmy investoval okolo 30 milionů. "Pak máte ještě tržní hodnotu firmy. Když nastal zákaz, má firma hodnotu nula. V Nizozemsku je zákaz platný od roku 2023, ale už 15 let předtím měli přechodné období," řekl Vojtíšek.

Nízká kompenzace
Svou činnost končí i jediná kožešinová farma v Pardubickém kraji ve Vítějevsi na Svitavsku.
Potvrdil to ředitel Krajské veterinární správy v Pardubicích Josef Boháč. Majitelé farmy si stěžují, že kompenzace, kterou jim slíbil stát, bude velmi nízká. Povinné uzavření farmy přirovnávají ke znárodnění. Kožešinovou farmu zde provozují několik desítek let manželé František a Marie Ducháčkovi. Před časem ji předali dceři, protože jsou oba již léta v důchodu. Bývalí majitelé s dopady zákona nejsou spokojeni. "Načisto nás znárodnili, dopadli jsme jak žebráci. Budovali jsme to 30 let a teďjsme úplně bez prostředků," řekl František Ducháček.
Podle něj bude státní kompenzace činit zhruba 180 tisíc korun, i když měla dosáhnout až ročního čistého zisku vypočítaného z průměru posledních pěti let. Ducháček tvrdí, že ochránci zvířat chov trvale narušovali a snažili se zvířata osvobodit. Hodnotu farmy odhaduje na 15 milionů korun, náklady na její likvidaci téměř na milion korun. Do zařízení ještě před tím v roce 2014 značně investovali, museli zvětšit klece a upravit podmínky kvůli požadavkům Evropské unie, řekl s tím, že dotace na farmu nikdy neměli.
Kožešinová farma chovala asi tři tisíce norků a až šest set lišek, což ji řadilo k největším v zemi. "Už je všechno prázdné," uvedl Ducháček.
Kožešinové farmy se rušily i v dalších krajích. Na Vysočině byla jediná kožešinová farma v Dolní Cerekvi na Jihlavsku. Podle starosty obce Zdeňka Dvořáka ukončila činnost. Chovala norky, fungovala desítky let.
Na jihu Moravy existovaly před dvěma lety tři kožešinové farmy. Dvě na Brněnsku v Jiříkovicích a v Syrovicích, třetí v Křižanovicích na Vyškovsku. Majitel jedné z nich, Jiří Drobílek ze Syrovic, už chov zlikvidoval, působí jako soukromý zemědělec. "Poslanci nás bezdůvodně zlikvidovali, potřebovali před volbami nahnat body a my jsme to odnesli. Bez náhrady nám zrušili živnost," řekl Drobílek. V Olomouckém kraji podle oficiálních údajů fungovala jediná kožešinová farma, a to v Klopotovicích na Prostějovsku. Zaměřená byla podle dostupných informací na chov norků. "Provozovatel nám oznámil ukončení chovu k 31. lednu. V únoru tam provedeme kontrolu. Už by tam ale nemělo nic být," řekl ředitel krajské pobočky Státaí veterinární správy v Olomouci Aleš Zatloukal.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.