Přihlásit

Při druhém odstřelu padlo k zemi přes sedm set holubů (Kolínský týden)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Český Brod
Nadměrný počet holubů donutil město už ke dvěma k plánovaným odstřelům, v posledních dnech minulého roku a na začátku letošního února. Při druhém odstřelu padlo k zemi 725 kusů, 540 přímo na náměstí Arnošta z Pardubic, 170 na Husově náměstí a 15 u sokolovny. Situaci komplikovaly protesty aktivistek z Ligy na ochranu zvířat. Ty na lovce pokřikovaly, což mohlo oslabit jejich koncentraci. Nebály se pustit i do městských strážníků.
Město v minulosti hledalo jiné řešení problémů s přemnoženými holuby. Na budovu na Husově náměstí bylo nainstalováno zařízení na plašení ptáků, speciální generátor zvuků, který je zejména pro holuby nepříjemný. Zařízení je spouštěno denním světlem. Své odůvodnění má i hromadný odstřel, který město stojí asi sedmdesát tisíc korun.
"Přistoupili jsme k němu na základě situace, která byla ve městě ke konci loňského roku. Počet holubů byl vysoký, odhadem několik stovek až tisíc," uvedl místostarosta Tomáš Klinecký, kterého netěší, že bylo nezbytné k tomuto kroku přistoupit. "Situace nás k tomu donutila. Přenosné nemoci na člověka, znečištěné budovy a chodníky. V centru města máme školní zařízení," poznamenal.
Holubi se do Českého Brodu stahují z Prahy a okolí, láká je zázemí ve městě i nesklizené pole v okolí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.