Logo
Vytisknout stránku

Zájemců o zbraně přibývá (Plzeňský deník)

Zhoršující se bezpečnostní situace a narůstající kriminalita zvyšuje zájem Čechů o zbraně.
Zájem o zbraně mezi lidmi roste. "Zbrojní průkaz jsem si udělal minulý rok, protože mě přepadli a okradli. Bránil jsem se, ale bylo jich víc.
Skončil jsem dost pomlácený," říká Aleš Tichý z Plzně. "I ze svého okolí znám docela dost podobných případů.
Přítelkyni jsem pořídil alespoň pepřák. Také chodíme na kurzy sebeobrany," dodává. S nákupem pistole není zdaleka jediný. "Zbrojní průkaz a zbraň mám. Mám to i v životopisu. Znamená to, že jsem bezúhonný, zdravý, spolehlivý," řekl Petr Jančar z Plzně.
"V Plzeňském kraji je 21 530 držitelů zbrojních průkazů. Skupinu E, která slouží pro ochranu sebe i majetku, má 17 135 osob, často mají i více skupin," řekla tisková mluvčí Policie ČR Martina Korandová. Podle majitelů střelnic přibývá poslední dobou žen, které chtějí umět střílet. Nejčastěji kvůli své bezpečnosti.
Policisté z odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál přijímají každý den několik žádostí o vydání zbrojního průkazu, rozšíření jeho skupin a podobně. Od roku 2015 přibylo v Česku více než 11 tisíc nových držitelů zbrojního průkazu. Z původních 292 022 držitelů vzrostl počet za poslední tři roky na 303 517 osob. Žádostí o zbrojní průkaz přibývá již od roku 2014. Počet držitelů se zvyšuje, ale neroste úplně dramaticky. Nejvíce přibývá sportovních střelců.
"Nejvíc prodám sportovních a loveckých zbraní. Je ale pravda, že kolem let 2014 - 2016 se prodávalo více pistolí," řekl prodejce Jan Procházka.
V té době se řešila v Evropské unii regulace zbraní a uprchlická krize.
Podle majitelů střelnic lidé zmiňují různé důvody, proč chtějí zbraň, přestože vědí, že člověka nesmějí zastřelit ani v sebeobraně.
Získat zbrojní průkaz není snadné či srovnatelné třeba s řidičským průkazem, jak si mnozí myslí. Řada žadatelů u zkoušek odborné způsobilosti neuspěje. Uchazeči, kteří neuspějí u teoretické části zkoušky, mohou o zbrojní průkaz požádat nejdříve za tři měsíce. Zájemci musí znát mimo jiné zákon o zbraních a předpisy a musí se vyznat v nauce o zbraních a střelivu. Poté se zkouší ze střelby na pevný cíl a z bezpečné manipulace se zbraní a střelivem.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.