Přihlásit

Ušáky musí pochytat do pastí, jinak je z věznice nedostanou (vary.iDNES.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na dvě desítky zajíců, kteří se rozmnožili v areálu věznice v Kynšperku nad Ohří, musí odchytit odborník. Ušáky pak pustí na svobodu.

Vězeňská služba v Kynšperku nad Ohří musí letos řešit neobvyklý problém. Ve střeženém areálu se přemnožili zajíci polní, kteří pak vyvolávají falešné poplachy. Pro pracovníky věznice je to zbytečné zatížení. Každý případ se musel ověřit.

"Letos jsme museli poprvé přistoupit k tomu, aby zajíce někdo odchytil. Když vyrostou, nemohou se dostat ven," uvedla mluvčí věznice Petra Bělíková. Věznice proto navázala spolupráci se záchranou stanicí Karla Bobála z Tachovska. "Ten nám pomohl s jejich odchytem a návratem do volné přírody," dodala.

První ušáky už v lednu Karel Bobál vypustil ve Studánce na Tachovsku.Na další ještě odchyt čeká. I oni skončí ve volné přírodě, ale na různých místech. V areálu věznice  jsou zatím minimálně dvě desítky zajíců.

Do areálu se zajíci nejspíše dostali jako mláďata, jakmile ale vyrostli, nemohli se z areálu dostat. A vzhledem k tomu, že na území věznice nežijí lišky, začali se nekontrolovaně množit.

Zajíce odchytává Karel Bobál do pasti. Přilákat je do ní má jejich oblíbená potrava.

"Tak ve věznici jsem odchytával zvířata poprvé," poznamenal Karel Bobál ze záchranné stanice. "V různých průmyslových areálech jsem už zasahoval několikrát. Jednou jsem musel v rozvodné stanici elektráren odchytit srnce. Tenkrát jsem ho musel uspat, pokud by se totiž dotkl rozvodů, byla by polovina Tachovska bez proudu," zavzpomínal Bobál.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.