Přihlásit

Čeští vědci chtějí odradit Pygmeje od lovu ohrožených goril v Kamerunu (irozhlas.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ve volné přírodě rychle ubývá goril a reálně hrozí, že tato člověku blízká zvířata vymřou. Ohrožuje je kácení pralesů a nelegální lov. Jedním ze způsobů, jak pytláctví zabránit, je působení na místní obyvatele. Pygmeje v Kamerunu o ochraně goril učí i Češi.

Pygmejové z rodu Baka dnes už nadšeně vítají české výzkumníky, kteří je v pralese v africkém Kamerunu nedaleko Biosférické rezervace Dja navštěvují už sedm let. „Jsou velmi vřelí, člověk se tady velmi dobře cítí,“ říká antropoložka Kateřina Rexová.

Důvěru domorodců si ale musela česká vědkyně se svým týmem získat. „Když jsme tu byli poprvé, všichni se schovali. My jsme si sedli na takové jejich místní lavičky a čekali jsme. Tři, pět, deset minut. A až po čtvrt hodině začali vylézat starší muži. Po dalších pěti minutách nám začali podávat ruce a říkali ‚Džoko‘, tedy ‚Vítejte‘. Začali jsme komunikovat,“ popisuje začátky výzkumu Rexová.

Po vítání jim výzkumníci ukážou kartičky zvířat, se kterými se mohou běžně setkat. „Necháme jim to seřadit podle míry subjektivní nebezpečnosti zvířat. Tedy jak je vnímají jako nebezpečí pro sebe,“ vysvětluje sociobiolog Daniel Frynta. Zástupci kmene na první místa zařadili hady a velké savce.

Uvažování domorodců

„Potřebujeme pochopit jejich uvažování o zvířatech. Jaké emoce v nich vzbuzují? Jak je hodnotí? Která by byli ochotní chránit?“ přibližuje výzkum. Pygmejové totiž dodnes žijí jako lovci a sběrači, díky tomu se perfektně vyznají v pralese a o jejich přízeň tak stojí jak překupníci s masem z nelegálního lovu, tak ochránci přírody.

Například ulovit gorilu považují za otázku mužnosti. Výzkum českých lovců je součástí projektu pražské zoologické zahrady Toulavý autobus, který má za úkol s ochranou zdejších ohrožených druhů seznámit kamerunské děti. Pokud se pronikne do jejich kulturního cítění, mohou jim vědci nabídnout alternativu, například lov velkých a hlavně početných hlodavců, kterých si místní lidé vysoce cení.

Daniel Mrázek

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.