Logo
Vytisknout stránku

MZe: Velké nádrže jsou plné z 80 pct, při suchém létě zajistí vodu (ČTK)

Praha 5. února - Významné vodní nádrže v České republice jsou připraveny v případě suchého léta zajistit zásobování obyvatel i průmyslu vodou, uvedlo dnes ministerstvo zemědělství. Podle ministra Miroslava Tomana (za ČSSD) byl právě díky velkým nádržím loni v létě dostatek pitné vody pro obyvatele. Vodohospodáři podle ministerstva zároveň upravují stav hladiny nádrží tak, aby byla v případě rychlého tání sněhu zajištěna ochrana před povodněmi. Většina nádrží je zaplněna z 80 procent, méně je v Šanci na Ostravici a v Orlíku na Vltavě.

Současný stav ve většině nádrží je podle Tomana dostatečný pro zásobování obyvatel, průmyslových podniků i chlazení elektráren v případě opakování extrémního sucha. "Najít rovnováhu mezi retenční a protipovodňovou funkcí přehrad je náročný úkol, ke kterému jednotlivá Povodí využívají propracované předpovědní modely. Naší snahou je být vždy připraveni na obě varianty - povodně i nedostatek vody," uvedl Toman.

Z údajů Českého hydrometeorologického ústavu k 28. lednu plyne, že zásoba vody ve sněhu je zhruba 2,87 miliardy metrů krychlových, což představuje v průměru asi 36,4 milimetru (litru na metr čtvereční). Pokud bude sníh tát obvyklým způsobem, zhruba třetina vody se odpaří, další třetina se vsákne do půdy a zbývající odteče a zčásti se zachytí do přehradních nádrží, pokud na vodních tocích existují.

Stát v rámci boje proti suchu plánuje investice do stavby dalších přehrad, například pod plánovanou Skaličkou v povodí Bečvy nyní pokračují výkupy pozemků. Dokončené jsou studie proveditelnosti přehrad Kryry, Senomaty a Šanov, projektové práce pokračují také na přehradě ve Vlachovicích, kde ministerstvo chce předložit návrh na výkup pozemků vládě koncem prvního čtvrtletí. Je také podaná žádost o vydání územního rozhodnutí k Novým Heřminovům. Plánuje se rovněž zvyšování hladiny Novomlýnských nádrží, voda by se pak mohla využít na závlahy sadů nebo vinic.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.