Logo
Vytisknout stránku

Orla královského na jižní Moravě ochrání vládní nařízení (ČTK)

Praha 4. února - Orel královský bude na území Ptačí oblasti Soutok-Tvrdonicko v Jihomoravském kraji legislativně chráněn. Omezí se například těžba dřeva v okolí jeho hnízda. Stanovuje to novela nařízení vlády, kterou dnes schválil kabinet. V době vymezení oblasti v roce 2004 nebylo podle předkládací zprávy zřejmé, zda je výskyt orla na území stabilní.

Orel královský podle důvodové zprávy hnízdí na území Soutoku-Tvrdonicka od roku 1998 a do roku 2007 to byla jediná hnízdní lokalita tohoto druhu na českém území. Oblast podle ministerstva poskytuje příhodné podmínky pro dlouhodobý výskyt orla: vhodné hnízdní biotopy, klid ke hnízdění a blízkost potravních stanovišť na rakouské straně řeky Dyje.

Původní nařízení vlády se rozšíří o ustanovení, kterým se budou pro období hnízdění orla regulovat nejrušivější činnosti v rámci těžby a mechanizovaných prací v lese ve vzdálenosti menší než 300 metrů od známých obsazených hnízd. Pro nejcitlivější období hnízdění se pak budou v téže vzdálenosti regulovat i další práce v lese.

Regulace zasáhne do hospodaření státního podniku Lesy ČR, ztížení by však mělo být podle materiálu zanedbatelné. Ministerstvo životního prostředí v důvodové zprávě k novele uvedlo, že změna nařízení je v souladu s požadavky podniku i s nároky druhu na ochranu.

Podle zprávy České společnosti ornitologické z loňského srpna orli královští obsadili na jižní Moravě osm teritorií, úspěšně ale skončilo hnízdění pouze dvou párů, které vyvedly každý po dvou mláďatech.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.