Přihlásit

Orla královského na jižní Moravě ochrání vládní nařízení (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 4. února - Orel královský bude na území Ptačí oblasti Soutok-Tvrdonicko v Jihomoravském kraji legislativně chráněn. Omezí se například těžba dřeva v okolí jeho hnízda. Stanovuje to novela nařízení vlády, kterou dnes schválil kabinet. V době vymezení oblasti v roce 2004 nebylo podle předkládací zprávy zřejmé, zda je výskyt orla na území stabilní.

Orel královský podle důvodové zprávy hnízdí na území Soutoku-Tvrdonicka od roku 1998 a do roku 2007 to byla jediná hnízdní lokalita tohoto druhu na českém území. Oblast podle ministerstva poskytuje příhodné podmínky pro dlouhodobý výskyt orla: vhodné hnízdní biotopy, klid ke hnízdění a blízkost potravních stanovišť na rakouské straně řeky Dyje.

Původní nařízení vlády se rozšíří o ustanovení, kterým se budou pro období hnízdění orla regulovat nejrušivější činnosti v rámci těžby a mechanizovaných prací v lese ve vzdálenosti menší než 300 metrů od známých obsazených hnízd. Pro nejcitlivější období hnízdění se pak budou v téže vzdálenosti regulovat i další práce v lese.

Regulace zasáhne do hospodaření státního podniku Lesy ČR, ztížení by však mělo být podle materiálu zanedbatelné. Ministerstvo životního prostředí v důvodové zprávě k novele uvedlo, že změna nařízení je v souladu s požadavky podniku i s nároky druhu na ochranu.

Podle zprávy České společnosti ornitologické z loňského srpna orli královští obsadili na jižní Moravě osm teritorií, úspěšně ale skončilo hnízdění pouze dvou párů, které vyvedly každý po dvou mláďatech.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.