Přihlásit

Hunter Michaela Fialová - komenty na Facebooku nezachráníte nic (Security Magazín)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Michaela Fialová je od roku 2012 profesionální lovkyní, pro své klienty pořádá lovecké expedice v Africe. Mimo to je úspěšnou youtuberkou a propaguje výrobky různých výrobců střelných a chladných zbraní. Je rudou muletou provokující na sociálních sítích. Jak je to ale s lovem ve skutečnosti?

* To, jak ses dostala k lovu, je už dávno známé, to že lov je nezbytný pro ochranu zvěře a přírody víme, ale v poslední době vidíme také tvé fotky s krátkou zbraní na taktických kurzech. Chystáš se teď lovit i pistolí?

To určitě ne. Měla jsem zbrojní průkaz na krátké zbraně už dávno, ale nikdy jsem neměla čas se tomu pořádně věnovat. To se ale v posledním roce a půl celkem změnilo a já začala trénovat, a to převážně tzv. LOS (lidová obranná střelba).

* Co tě k tomu vedlo? Dělala jsi přece i bojová umění, tak by ses bez problémů ubránila, nebo ne?

To právě není vůbec pravda. Když jste 55kilová holka, nemáte šanci už proti stejně vážícímu muži. Často kroutím hlavou nad různými fake videi, kde malá holka zbije velkého útočníka, a jako bývalý boxer vím, že když mám problém složit jinou 55 kg vážící holku, určitě velkého chlapa nedám. Doufám však, že použít zbraň v reálu nebudu nikdy muset, avšak lepší být připraven než litovat.

* Často tě také vidíme s odstřelovací puškou - to není lovecká klasika, ne?

Ano, to je pravda. Ono to celé odstartovalo už pár let dozadu, když jsem začala cestovat do zemí s jinou loveckou kulturou a odlišným způsobem lovu. U nás člověk loví většinou na velice blízké vzdálenosti cca do 100, max. 150 metrů, a na to stačí klasická lovecká flinta s loveckou optikou. Oproti tomu např. v Africe se můžeme dostat na 300-400 metrů, což už je o něčem jiném, a mě dost překvapilo, jak moc tréninku je potřeba. Po návratu z takového lovu jsem rovnou zamířila na Slovensko do TCA (Tactical Combat Academy), kde jsem začala pod vedením zkušených instruktorů zlepšovat svoji dálkovou střelbu a zamilovala jsem si odstřelovací pušky.

* Nejsem lovec, vysvětli mi, proč je to u nás tak a tam jinak?

U nás funguje tzv. myslivost a zvěř se loví po pečlivém výběru. Ale abyste vybrali vhodný kus, musíte na něj dobře vidět. Často se zde loví z posedu či kazatelny, kdy zvěř přijde blízko. Lovecké puškohledy též nemají takové možnosti jako ty taktické. V dnešní době ale pozoruji trend, že čím dál více výrobců přenáší prvky z taktických puškohledů do lovu, protože je to prostě praktičtější. Když se totiž dostanete třeba do Afriky, kde budete dělat tzv. cull hunts, což je lov na snížení populace, klidně budete střílet na 300-400 metrů, a to už člověk musí trénovat. A ono i na těch 100 metrů u nás se mi střílí lépe ze snajperky než z mojí lovecké kopací 308 Win.

* Takže co máš teď za zbraně?

Pár jich mám, ale k tématu mám krátkou 9mm Walther PPQ a Steyr Ssg 08 v 308 Win.

* Někde jsem četl, že lovíš lva z kilometrové dálky s nejlepším vybavením a z úkrytu, ale když teď mluvíme o vzdálenostech, asi to bude jinak - jak tedy probíhá lov třeba na lva?

Zaprvé, na lov lvů pouze doprovázím, protože na lov lva nemám dost peněz. Kdysi mi ho jedna rezervace nabízela zadarmo, protože věděli, že by to přineslo pozornost, ale já odmítla, protože by přišli o spoustu peněz. Raději jim pomohu najít klienta, kterého pak doprovodím a vyfotím se s ním. Případně si dělám fotku s trofejí, avšak beze zbraně, jak je u doprovázených lovů v JAR zvykem, aby lovcům bylo jasné, že to není můj úlovek. Komu to však jasné není, je bulvární tisk, který se neptá, ale prostě použije fotky s textem, ve kterém autoři popisují své citově zabarvené domněnky o lovu, nikoliv fakta. A tak pak vznikají nesmysly, například že lovím ohrožené druhy, což samozřejmě není pravda, protože to bych byla pytlák a určitě bych nemohla své úlovky prezentovat na internetu.

* Takže jak to probíhá?

Lev a všeobecně big 5 se musí lovit z kontaktní vzdálenosti, což je okolo 50 metrů. Vždy je na místě klient a pak další 2 profesionální lovci, kteří zajišťují jeho bezpečnost. Např. lev dokáže uběhnout 100 metrů za asi 4 vteřiny, takže pokud klient netrefí přesný zásah a dostaneme se pod útok, je potřeba rychle jednat. Pokud chcete vidět, jak vypadá, když se to nepovede, YouTube je plné videí, kdy se lov big 5 otočí proti lovcům. Mně osobně se to ale stalo jen jednou. Při lovu lva či kteréhokoliv jiného zvířete jde především o udržování populace v dané rezervaci, nikoliv o nějaké hrdinství. Každá rezervace je šťastná, když má klienty, kteří přivezou peníze, a proto dbáme na maximální možnou bezpečnost. Řeči typu „jděte na lva s nožem“ jsou stejně hloupé jako říci parašutistovi, ať skáče bez padáku.

* Nedávno jsem se díval na tvůj Instagram a Facebook a některé komentáře jsou vážně síla. Je něco, co bys k tomu chtěla říct ?

No, já ani nevím. Co můžeš říct na vzkaz plný urážek od někoho, kdo jedním dechem třeba dodává, ať si koupím maso v obchodě. Jiní zase nedokážou pochopit, že v zemích, jako je Afrika, lidé prostě jedí žirafu nebo slona. V nedávné době mi na Instagramu psala spousta dětí a já si říkala, co je sakra učí ve škole? Vychovat si tu generaci ničeho si nevážících děcek, která žijí mimo realitu, je cesta do pekel.

* Proč myslíš, že to tak je ?

No, to je něco, o čem mluvím neustále. Vše začíná už u pohádek a pořadů pro děti, které odmala koukají na nesmyslné pohádky ala Disney, kde jsou všichni kamarádi a ten pohled na realitu prostě nemají. Bohužel dnes už jsou mimo i jejich rodiče, kteří místo, aby to dětem vysvětlili, tak taktéž chtějí ten krásný duhový svět. Vykácené pralesy, krajina zničena těžbou čehokoliv potřebného pro jejich pohodlí, či znečistěná voda průmyslem produkující věci, které člověk ani nepotřebuje, a v poslední řadě miliony zvířat týraných kvůli jejich lenosti, to jim nevadí, protože to nevidí. Chovají se pak jako nějací „lepší nadlidé“, kteří vědí vše, a mně jsou schopni vyhrožovat smrtí či mi psát urážky, jelikož by zvíře nedokázali zabít sami, ačkoliv masíčko jim moc chutná. Ukončila bych to řečnickou otázkou, a to: Jak sakra chcete chránit zvířata a přírodu, když vám ani nestojí za to zjistit si, jak doopravdy funguje??? Komenty na Facebooku nezachráníte nic!

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.