Přihlásit

Zemědělský svaz nesouhlasí s rušením přimíchávání biopaliv (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 31. ledna - Zemědělský svaz nesouhlasí s návrhem Pirátů na zrušení povinnosti přimíchávání biopaliv do pohonných hmot. Česko by podle předsedy svazu Martina Pýchy nezvládlo splnit evropské závazky, podle kterých se musí do roku 2030 využívat 32 procent energií z obnovitelných zdrojů. Z toho více než polovinu v dopravě. Dnes to uvedl Pýcha na tiskové konferenci.

V ČR se zhruba třetina pěstované řepky používá do biopaliv, zbytek na potravinářské účely, v západní Evropě je to podle svazu zhruba půl na půl. Svaz odmítl tvrzení Pirátů, že by řepka znehodnocovala půdu, naopak ji podle něj zlepšuje. Podíl biopaliv první generace, tedy i těch využívaných jako příměs v pohonných hmotách, by na spotřebě podle evropských cílů v roce 2020 neměl přesahovat sedm procentních bodů.

Piráti připravili návrh novely zákona o ochraně ovzduší. Podle současného znění zákona musejí dodavatelé pohonných hmot zajistit, aby v benzinu bylo za kalendářní rok obsaženo minimálně 4,1 procenta biopaliv a v naftě šest procent. Piráti chtějí novelou docílit odklon od biopaliv první generace, tedy používání kukuřice, řepky nebo řepy, a využívat více nové generace biopaliv.

Druhou generací se podle Pýchy většinou myslí nepotravinářská biomasa, například dřevní hmota nebo odpady. Cena dříví však podle Pýchy vzrostla, pokud se odhlédne od současné kůrovcové kalamity a "odpady" z pěstování plodin, jako je sláma, naopak zemědělci využívají jako zdroj organických složek v půdě. Třetí generace biopaliv, kde se podle Pýchy počítá s využíváním geneticky modifikovaných řas, je ve fázi pokusů. ČR by tak podle něj nezvládla evropské závazky dodržet, nemá dostatek obnovitelných zdrojů z vodních nebo větrných elektráren.

Pýcha dodal, že politicky návrh Pirátů chápe, ale svaz se chce vymezit vůči tvrzení Pirátů o tom, že řepka ničí českou půdu. Plodina naopak zlepšuje osevní postup oproti obilovinám, které jsou v ČR hojně pěstovány.

V Česku se v roce 2017 vyrobilo 157.429 tun látek používaných jako příměsí do bionafty nebo biosložek do směsné motorové nafty. Meziroční nárůst činil 5,8 procenta. Objem výroby bioetanolu pro pohon motorů předloni v ČR klesl o 11,4 procenta na 102.346 tun.

Osevní plocha řepky se loni poprvé od roku 2015 meziročně snížila, řepka byla vyseta na ploše 391.000 ha, což je ve srovnání s minulým rokem úbytek o 4,9 procenta. Plochy ozimých obilovin pro letošní sklizeň stouply meziročně o 3,1 procenta na 969.000 ha.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.