Přihlásit

V Jizerských horách začnou rozmisťovat cedule na ochranu tetřívka (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Liberec 31. ledna - V Jizerských horách budou žluté cedule upozorňující na výskyt kriticky ohroženého tetřívka obecného. Rozmisťovat je začnou od příštího týdne pracovníci správy chráněné krajinné oblasti ve spolupráci s Lesy ČR. V tiskové zprávě o tom dnes informovala Kamila Madejová z liberecké pobočky Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK).

Stejné cedule začali ochránci přírody na konci minulého roku rozmisťovat i v Krkonoších, v obou horách by mělo být dohromady zhruba 100 cedulí. "V terénu na rozcestníky umístíme informační tabule vybízející, aby se návštěvníci hor drželi jen na turistických cestách a nedělali hluk, který by tetřívky rušil. Zejména v zimě může totiž vyplašení pro tyto ptáky znamenat fatální následky," uvedl vedoucí Správy CHKO Jizerské hory Tomáš Korytář. Opakované vyrušování přítomností člověka může tetřívka v zimě vyčerpat natolik, že se stane snadnou kořistí predátora, například lišky, nebo zahyne vysílením.

Rozmisťování cedulí je součástí kampaně, jak tento druh hrabavého ptáka v ČR zachovat. Oblast Krkonoš a Jizerských hor je jednou z posledních dvou v republice s relativně početnou populací tetřívka. Druhou jsou Krušné hory. V Jizerských horách, bylo před 20 lety takřka stovka tokajících kohoutků, v současné době jen okolo 30. Podobné to je v Krkonoších, kde od roku 2001 počet samců klesl ze 135 na 74. Ochránci přírody se obávají, že bude-li tento trend pokračovat, tetřívci vymizí z obou hor někdy mezi roky 2030 a 2040.

Tetřívkům vyhovuje mozaika přirozených i umělých bezlesí, rašelinišť a lesních porostů různého stáří. Nejpočetnější byla jejich populace v Jizerských horách na počátku 90. let minulého století, kdy pro ni rozsáhlá bezlesí po imisní kalamitě a malá návštěvnost hor představovala ideální podmínky. Znovuzalesňování hor tetřívkovi zužuje prostor, který ke svému životu potřebuje. "Změnu přírodních podmínek se v posledních letech snažíme ve prospěch tetřívka řešit s kolegy lesníky z Lesů ČR. Na více než 40 hektarech lesníci vytvořili tetřívčí centra, speciální plochy s velmi řídkým porostem stromů, vhodné k toku i hnízdění," uvedl ředitel libereckého pracoviště AOPK Jiří Hušek. Podstatným viníkem rychlého úbytku tetřívků je ale i rušení lidmi. Ochránci přírody proto chtějí vést letos osvětovou kampaň. Lokalitami tetřívků by lidé měli procházet s maximálním respektem - nehlučet a nevstupovat mimo značené cesty a svého psa mít na vodítku. Na tyto lokality mají upozorňovat právě žluté cedule.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.