Přihlásit

Vrcholí myslivecké naháňky (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

LOVCI MAJÍ SPADENO NA ŠKODNOU: HLAVNĚ NA DIVOČÁKY A LIŠKY

Lhotka u Olešnice
Ranní káva, podání rukou a nástup s troubením. Tak začaly letošní naháňky v revíru Lhotka, velkého 550 ha, který spadá pod Lesy a rybníky města Českých Budějovic.
Minulý čtvrtek se tu sešlo pětadvacet střelců a honců. Mají nejvyšší čas, období naháněk vrcholí, protože divoká prasata rodí své mladé už v únoru a to jim myslivci tradičně, přestože současný zákon povoluje lov celoročně, dopřávají klid. Lovci svoje mušky zaměřili kromě divočáků také na lišky, jejichž počet je potřeba v lesním hospodářství korigovat.
"Lovu zdar" a závodčí Martin Mácha nasedá do auta, které vede kolonu do lesa, aby určil jednotlivým myslivcům jejich "štonty" (stanoviště).
Závodčí plánuje společný lov a instruuje honce i střelce tak, aby nedošlo k úrazu a zvěř mohla být správně skolena. "Kdo střílí z brokovnice, není až tak nebezpečný. Broky v lese zmizí po sto metrech. S kulovnicí je to složitější. Kule doletí až 4 kilometry a její zásah může být i pro člověka smrtelný. Navíc se může odrazit od stromu nebo větve, tam je potřeba rozvážnost a klid dvojnásobně," vysvětluje Martin Mácha.
Pokud se běžný návštěvník lesa, který si sem zašel se projít, střelbě přiblíží, udělá nejlépe, když se s lovci domluví a ti mu pomohou vytyčit bezpečnou trasu.

ODVÁŽNÁ SLEČNA
Ve skupince lovců se najde i jedna žena. "Máme tu slečnu, která si klidně na své první naháňce hned střelila kulí kňoura většího, než je tahle trofej," vypráví jeden z myslivců a poukazuje kývnutím hlavy na okatou brunetku. Jednadvacetiletá Zuzana Brodská, která vystudovala lesnickou školu a pracuje v bažantnici, se účastní své teprve druhé naháňky a už má pověst lovkyně. "Ten první pocit, když to na vás běží, je drobet strach a také adrenalin. Moje první střelba byla taková trochu nerozvážná. Dnešek chci mít klidnější a ještě víc zvažovat," usmívá se trochu nesměle okrasa lhotské naháňky.
háňky.
"Žen je mezi námi čím dál víc. Bývaly i dřív, ale tak na sto můžu jedna žena. Dneska ten počet stoupl tak na dvacet. Některé střílí moc dobře. Je to jako s chlapama to samý, někdo netrefí vrata od stodoly a někdo dá tři rány a trefí se třikrát. Máme tu ženy rádi, je to pro nás zpestření," usmívá se myslivec Jiří Mikuláš.
Že měli tentokrát lovci trefu dobrou, potvrdilo závěrečné sčítání a při tzv. výřadu. Skolili tři kusy černé a jednu lišku.
"Jsme s lovem spokojení. Čeká nás letos ještě náš druhý revír Černiš a pak zase až napřesrok," dodal po skončení lhotských naháněk Daniel Hovorka, jednatel Lesů a rybníků města Českých Budějovic.

***
Společný lov
Jedná se o typy lovů, které jsou založené na organizované vzájemné spolupráci většího počtu lovců, honců (osob, které nahánějí, nadhánějí nebo natlačují zvěř na střelce, př. plní jiné úkoly) a lovecky upotřebitelných psů.
Společné lovy spárkaté zvěře - jedná se o nátlačky, naháňky a nadháňky, nebo moderní způsob lovu - tzv. naháňky se slíděním.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.