Přihlásit

Projekt i my jsme připraveni, říká syn majitelky loveckého zámečku ve Mstišově (e-mostecko.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dubí, Mstišov – Projekt na opravu loveckého zámečku ve Mstišově, který v noci z 25. na 26. září loňského roku vyhořel, bude hotov do konce ledna. Jak nás informoval syn majitelky historického objektu, Jiří Novák, zatím není jisté, kdy budou moci začít s jeho opravami.

„Projekt máme sice připravený a s památkáři jsme už domluveni. V tuhle chvíli ale nemůžeme nic dělat, protože stále ještě probíhá vyšetřování policie a tím pádem není uzavřená pojistná událost,“ vysvětlil Novák.

Na opravu historického objektu ve mstišovské oboře, který dlouhá léta sloužil jako restaurace se sálem, byla dokonce vyhlášena sbírka. Podle Nováka se od lidí vybralo necelých 20 tisíc. „Rádi bychom s opravami začali už letos v červnu. Projekt i my jsme připraveni. Ovšem nevíme, jak dlouho vyšetřování ještě potrvá,“ dodal Jiří Novák.

K našemu dotazu, zda město rekonstrukci historického objektu nějak podpoří, starosta Dubí Petr Pípal řekl, jde o soukromý majetek a s iniciativou města proto není možné kalkulovat. „Je mi to líto, ale v tomto okamžiku například ani nevím, jaký osud toho zámečku bude. Jediné, co vím, že tam majitel nechal shodit první patro a také to, že dosud nebylo ukončeno vyšetřování policie,“ uzavřel dubský starosta.

Lovecký zámeček nechal postavit v polovině 18. století František Karel Clary-Aldringen. Romantický osmiboký objekt v čínském stylu daroval své manželce, přezdívané Tupperle. Proto se zámečku dlouhá léta říkalo Tuppelburg. Zámeček stojí v oboře, která má rozlohu 17 hektarů a chováni jsou zde jeleni siky, wapiti, daňci, divoká prasata a další lesní zvěř. Od roku 1964 je objekt na seznamu kulturních památek.

Ilona Kaulfuss

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.