Přihlásit

Z pozorovacího srubu u Srní mohou lidé sledovat desítky jelenů (ČRo-cb.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na Šumavě začalo tradiční a turisty vyhledávané pozorování jelenů. Několikrát do týdne se lidé mohou v doprovodu průvodce vydat do pozorovacího srubu v přezimovacích obůrkách.

Za odborného výkladu pak mohou sledovat při krmení desítky kusů jelení zvěře v oboře. „Sypeme jim řepu, to je pro ně velké lákadlo, dobrůtka, jako pro děti bonbón,“ popisuje lesník Ondřej Zikmund.
Z lesa skutečně brzy přichází jelení zvěř. „Traktor je naláká už jenom tím, že přijede. Jsou na něj zvyklí, vědí, že jim veze krmení. Zvěř se na něj soustředí a nesoustředí se na nás, dovolí nám dojít sem do srubu, neuteče před námi do lesa,“ dodává Ondřej Zikmund.
V oboře u Srní žijí jeleni, laně a kolouši. Lidé mohou spatřit odhadem šedesát kusů pohromadě.
Pozorování zvěře je mezi turisty velmi oblíbené. „Bylo to moc zajímavé, dozvěděli jsme se něco nového o přírodě Šumavy. Po dlouhé době jsme viděli tolik jelenů pohromadě,“ pochvalovala si rodina Hrachovinova z jižní Moravy.
Pozorování na Srní se koná každé úterý, čtvrtek a sobotu. Je ale třeba se na něj předem registrovat.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.