Přihlásit

Češi se brání nesmyslným zákazům z Bruselu (Haló noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zástupci držitelů zbrojních průkazů, myslivců a rybářů v uplynulém týdnu zveřejnili Spojené prohlášení a výzvu proti zvažovanému unijnímu zákazu střeliva s olovem a olověných rybářských závaží, adresovanou premiérovi a vládě ČR, Senátu, Poslanecké sněmovně a Bezpečnostní radě státu.
Výzva požaduje, aby se Česká republika ohradila proti chystanému zákazu olova ve střelivu. Prezident uskupení Liga Libe, které zastupuje držitele legálních zbraní, Pavel Černý věří tomu, že si čeští politici zachovají zdravý rozum a nepodlehnou hysterii. »Myslíme, že je to nesmysl, nepřispěje to k žádné ochraně, bude to kontraproduktivní,« uvedl zástupce Českomoravské myslivecké jednoty Bohumil Straka. Podle něj by užívání střel z oceli, mosazi, vizmutu nebo wolframu zhoršilo bezpečnost střelby. Zvýšily by mimo jiné riziko zasažení lovce odraženými střelami.
Tvůrci výzvy zastupují tři čtvrtě milionu českých občanů. Jejich požadavek je obsažen také v petici za schválení ústavního práva na legální vlastnictví zbraní za účelem zajištění obrany a bezpečnosti státu, kterou podepsalo 81 tisíc lidí.
Mluvčí Evropské komise na dotaz ČTK uvedla, že zprávu Evropské agentury pro chemické látky (ECHA) z loňského září nyní unijní exekutiva posuzuje a zvažuje další postup. Zpráva podle ní dokládá, že olovo ve formě střeliva a fragmentů po výstřelu představuje pro životní prostředí riziko dostatečné k tomu, aby byla dodatečná omezení oprávněná. Paralelně ECHA navrhla omezení olověného střeliva v mokřadech, komise o tomto návrhu hodlá v prvním čtvrtletí letošního roku začít diskusi s členskými státy EU.
Předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) při převzetí výzvy proti chystanému unijnímu zákazu střeliva s olovem a olověných rybářských závaží uvedl, že zvažovaný zákaz ke zlepšení životního prostředí nepomůže. »Myslím, že to (výzva) má šanci, obecně i v Senátu je odpor ke zbraňovým směrnicím,« uvedl Kubera. »Já jsem 30 let měl doma olověné vodovodní trubky, čili podle těchto teorií už jsem tady dávno neměl být. Nevím, připadám si docela zdravý,« dodal předseda Senátu ke kritizovanému tvrzení ECHA, podle níž je zákaz třeba kvůli úhynu hlavně vodních ptáků na následky otravy olovem.
Iniciátoři výzvy se rozhodli výzvu předat také předsedovi Sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO) a na úřad vlády. Později ji má obdržet rovněž prezident Miloš Zeman.

KDO ZA VÝZVOU STOJÍ

LIGA LIBE, z. s., reprezentující na 303 000 držitelů zbrojních průkazů a na 200 000 petentů obou petic proti odzbrojení

ČESKÝ RYBÁŘSKÝ SVAZ, z. s., sdružující na 240 000 členů

MORAVSKÝ RYBÁŘSKÝ SVAZ, z. s., sdružující na 74 000 členů

ČESKOMORAVSKÁ MYSLIVECKÁ JEDNOTA, z. s., sdružující na 62 000 členů

ČESKÝ STŘELECKÝ SVAZ, z. s.

SVAZ VOJÁKŮ V ZÁLOZE ČESKÉ REPUBLIKY, z. s.

SVAZ DŮSTOJNÍKŮ A PRAPORČÍKŮ ARMÁDY ČESKÉ REPUBLIKY, o. s.

BRNĚNSKÝ MĚSTSKÝ STŘELECKÝ SBOR

 

Jiří Nussberger

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.