Přihlásit

Káňata loví na polích bez sněhu, hrozí jim úrazy (bruntalsky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Káně lesní je nádherný dravec, který má rozpětí křídel přes metr. V České republice káňata žijí celoročně, ale za mrazivého počasí bez sněhu je můžeme pozorovat častěji. A častěji jim hrozí zranění.

"Strážníci Městské policie Krnov v lednu vyjížděli už ke dvěma případům zraněných káňat. Proč je v současné době víc takových případů?
„Káně lesní je synantropní druh, protože mu v něčem pomáhá lidská činnost. Jednak má na přehledných polích větší šanci zahlédnout a ulovit hlodavce než v divočině, a také rádo sbírá sražená a přejetá drobná zvířata kolem silnic, než ho předběhne liška. Právě proto lze v těchto dnech často pozorovat káňata, jak číhají u silnic na okraji polí bez sněhu,“ uvedl Martin Bodešinský z krnovského Střediska ekologické výchovy (SEV), který 11. a 15. ledna přebíral od strážníků zraněná káňata.
Někdy zraněným zvířatům dokáže pomoct sám, jindy je nutná spolupráce se záchrannou stanicí v Bartošovicích. A někdy jsou zranění tak vážná, že úhynu nelze zabránit.

PROUD ZABÍJEL
Číslo městské policie Krnov vytočil občan, který v pátek 11. ledna odpoledne našel zraněné káně lesní v zahradě na Chářovské ulici.
„Strážníci o příjezd na místo požádali pracovníka SEV. Ten zjistil, že pták pravděpodobně narazil do drátů elektrického vedení,“ uvedla mluvčí krnovské radnice Dita Círová. Podezření na úraz proudem se bohužel potvrdilo.
Odborníci ze záchranné stanice v Bartošovicích konstatovali, že káně má spálený běhák, což je typický úraz elektrickým proudem.
„V tomto případě pokus o záchranu nedopadl tak, jak bychom chtěli. Vzhledem k rozsahu komplikovaného zranění bylo jediným východiskem káně utratit,“ popsal Bodešinský smutný konec tohoto případu s tím, že zranění na drátech elektrického napětí jsou u káňat časté.

SRÁŽKU S AUTEM KÁNĚ PŘEŽILO
V mrazivém počasí káně při hledání potravy často využívá klouzavý let nízko nad zemí, aby šetřilo energii. Někdy při hledání promrzlých hlodavců letí tak nízko, že ho může srazit auto.
Na chodníku v Krásných Loučkách občané 15. ledna zpozorovali dravce, který nemohl létat. Přivolali městskou policii, a ta opět zkontaktovala vedoucího SEV Martina Bodešinského.
„Ten na místě zjistil, že jde o káně lesní bez zranění, pouze otřesené, pravděpodobně po strážce s vozidlem,“ informovala Dita Círová.

Budešinský káněti zajistil odpočinek na klidném místě a 16. ledna se s ním vydal do přírody otestovat, zda ztráta leteckých schopností byla dočasná nebo trvalá.
„Pravděpodobně šlo o otřes mozku po srážce s autem. Do rána všechny problémy odezněly. Při testu jeho aktuální kondice se káně chovalo jako zdravý vitální jedinec, a okamžitě uletělo,“ popsal Bodešinský druhý lednový případ.
V přírodě se káně lesní obvykle dožívá asi deseti let. Kromě aut a rozvodů elektřiny populaci káňat nejvíc ohrožuje masivní kácení lesů, kde mají hnízdiště. Káňata tvoří monogamní páry, které spolu vydrží celý život a společně se starají o krmení mláďat. Obvyklé složení jídelníčku prozrazuje starší druhové označení káně myšilov. V Evropě patří k nejhojnějším dravcům.

František Kuba

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.