Logo
Vytisknout stránku

Vlkům se u nás líbí, v krajině jich bude nadále přibývat (Liberecký deník)

Šelmy se drží u hranic, jedinou výjimkou je smečka z Máchova kraje.

Liberecký kraj – Stejně jako divočáci nebo jeleni se už i vlci stali neodmyslitelnou zvířecí součástí naší krajiny. Podle aktuálních výsledků monitoringu těchto šelem se v Česku loni vyskytovalo 16 vlčích teritorií. Na stálo se zabydleli i na několika místech v severních Čechách a podle odborníků jich bude přibývat.
„Podle dosavadních výsledků v letošním roce a nadcházejících letech očekávám na území České republiky vznik dalších teritorií, a to spíše v odlehlých venkovských pohraničních oblastech,“ potvrdil výzkumník z České zemědělské univerzity Aleš Vorel, vedoucí projektu přeshraničního projektu OWAD, který je zaměřen na sdílení zkušeností při ochraně vlka.

PŘEBĚHNOU CELOU ZEMI

Záběry z fotopastí loni poprvé prokázaly výskyt vlka v Lužických horách, kde se pravděpodobně pohybuje jeden pár zvířat. Vlka zachytila také fotopast v Národním parku České Švýcarsko. Přesné místo pobytu šelem a jejich počet lze určit jen stěží. „Vlk je díky své vysoké mobilitě schopen celou naši zem přeběhnout za několik nocí. Výsledky monitoringu dokládají, že se v Česku vyskytuje dosti rezidentních vlků, kteří obhajují svá teritoria. V naší krajině je ale možné zaregistrovat i solitérní vlky, kteří teprve hledají partnera či vhodný biotop. Na jejich pobytové stopy je možné narazit prakticky kdekoli,“ dodává Aleš Vorel.
Některé smečky na naše území loni zasahovaly jen nepatrně a pohybovaly se na hranicích s Německem, Polskem i Slovenskem. Jediná vnitrozemská smečka už pátým rokem obývá Ralskou pahorkatinu v blízkosti Doks, kde se poprvé rozmnožila v roce 2014. I loni fotopasti potvrdily nová mláďata, podle snímku jich bylo pět.
Vlčí smečky se rozmnožují také na Broumovsku nebo Třeboňsku, kompletní data budou mít zoologové až po ukončení zimního stopování.

KOLONIZÁTOŘI

„Trend, který v České republice v posledních letech pozorujeme, kopíruje to, co vidíme v dalších evropských zemích. Vlci se dnes už vyskytují ve všech větších státech. Na rozdíl od rysů nebo medvědů v Evropě neproběhly žádné umělé reintrodukce. Nejsou totiž potřeba – vlci nám ukazují obdivuhodnou schopnost znovu kolonizovat naši krajinu,“ podotýká Miroslav Kutal, akademický pracovník Mendelovy univerzity v Brně a vedoucí programu Šelmy v Hnutí DUHA.
Podle něj jsou vlci v krajině přínosem. Lesníkům a myslivcům pomáhají snižovat přemnožené kopytníky.
„Mohou napadat také nehlídaná hospodářská zvířata, především ovce. Škody, které vlci působí na domácích zvířatech, však nevzrůstají přímo úměrně stoupajícímu počtu vlků. Podle krajských statistik se sice v roce 2016 škody skokově zvýšily, v roce 2017 ale počet zabitých zvířat mírně poklesl, navzdory více než dvojnásobnému nárůstu vlčí populace,“ uvádí Miroslav Kutal.
Za škody způsobené vlkem vyplatil Liberecký kraj chovatelům do loňského srpna bezmála 300 000 korun.

Petra Hámová

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.