Přihlásit

Jezera okupují desetitisíce husí (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nejfrekventovanější přistávací plocha u nás? Momentálně bezesporu hladina prostřední nádrže novomlýnských jezer nedaleko Pasohlávek na Brněnsku.

Několikrát za den tam přistává kolem šedesáti tisíc husí.
„Momentálně je tam moc vidět nejde, v noci se soustředí uprostřed jezera. Ve dne se přiletí napít, a to pak sedají i kolem ostrova s kostelem,“ řekl Právu ornitolog Josef Chytil. V předchozích letech husy často trávily noc pár desítek metrů od frekventované silnice z Brna do Vídně. Ve středu tam nebyly.
Důvodem ale není hluk, který se téměř nepřetržitě line do okolí od rázů kol aut přejíždějících přes provizorní ocelový stavebnicový most nad vodou. „Ne, na ten hluk si zvyknou. Ale v sobotu tam byl poslední hon, kdy myslivci mohli střílet na husy. Jel kolem kolega na sčítání ptactva, tak říkal, že to bylo horší než na Silvestra. Břehy byly obstoupené myslivci a padala rána za ránou,“ řekl Chytil. Základnu na jezeře, které bylo již od dokončení zamýšleno jako ptačí rezervace, si udělaly husy běločelé. Přilétají ze severu, svého času mezi nimi ornitologové objevili kus, který přiletěl od poloostrova Tajmyr u ústí ruského veletoku Ob do Severního ledového oceánu. Nocují na vodě, ráno vylétají ven na pastvu. „První startují tak deset minut po sedmé hodině, do osmé ráno jsou pryč. Míří na pastvu na pole od Drnholce přes Vlasatice po Pohořelice, ale viděli jsme je taky u Hustopečí,“ řekl Chytil.
Kolem poledne se vracejí napít a odpoledne zase ve skupinkách letí na pastvu. Večer, často až dlouho po setmění, přilétají zpět na jezero. Společnost jim tam dělají hejna kachen i výrazně méně početné skupiny hus velkých. „Ty původně odlétaly na zimu na jih, ale stále více jich zaregistrovalo globální oteplování a zůstávají tady,“ podotkl ornitolog.
Zimující severské husy nejsou na jižní Moravě výjimečné. Na počátku devadesátých let jich přilétávalo až sto tisíc. Pak přišel čas masových odlovů a husy na tuto zastávku putování zanevřely. Postupně se ale začaly vracet, u Pasohlávek jich zůstávalo kolem třiceti tisíc. Letos by jejich počet mohl být podle Chytila i šedesát tisíc.

Milan Vojtek

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.