Přihlásit

Do krajiny vrátí vodu i krásu (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nově vzniklý Okrašlovací spolek naváže na předchůdce. Krajině vrátí třeba aleje, jaké rostly za Dietrichštejnů

MIKULOV / Po svatbě v meruňkovém sadu ženich s nevěstou zasadí společně strom, který bude připomínat jejich slavný den. Čím víc zamilovaných párů, tím víc stromů. I to je jeden z mnoha nápadů, které nosí v hlavě členové Okrašlovacího spolku v Mikulově. Ten oficiálně vznikl na přelomu loňského a letošního roku, aby spojil všechny, kdo chtějí pomoci krajině kolem Mikulova a zkrášlit ji tak, jako to před staletími dělal knížecí rod Dietrichštejnů. Nápadů má Okrašlovací spolek na několik let dopředu.
„Krajinu sužuje velké sucho, ale i dopady socialistického hospodaření, které v krajině utvořilo obrovské pláně polí. Chtěli bychom v nich udělat travnaté pásy, aleje, protierozní valy, polní pěšiny. Tak, abychom krajinu rozčlenili a vytvořili útočiště pro zvířata, hmyz nebo ptáky a napomohli zadržování vody,“ vysvětluje předsedkyně nově založeného Okrašlovacího spolku Jana Drochytková.
Že své představy jsou schopni také uskutečnit, se potvrdilo už loni. To titíž lidé, třebaže ještě ne pod hlavičkou Okrašlovacího spolku, vysadili ke stému výročí republiky stromořadí tvořené stovkou stromů. Do projektu zapojili desítky lidí, kteří na stromy i následnou péči přispěli finančně nebo je vlastnoručně pomohli zasadit.
„Tuto možnost chceme lidem dávat i nadále. Strom si budou moci zasadit třeba při příležitosti narození dítěte nebo při svatbě. Anebo prostě jen tak, když budou chtít strom věnovat krajině,“ vysvětluje Jana Drochytková. Možnost mít svůj vlastní strom nedostanou jen místní, ale také turisté, kteří přijíždí na Pálavu.
Ostatně aleje, remízky a pěšiny ke krajině kolem Mikulova dříve neodmyslitelně patřily. „Dietrichštejnská barokní krajina byla plná stromořadí, která vedla od města do krajiny k nějakým budovám, bažantnici nebo třeba k oboře. Tyto aleje chceme obnovit a tím pádem krajinu rozčlenit a obohatit ji o nějaké estetické a ekologické měřítko,“ podotýká předsedkyně Okrašlovacího spolku.
Ten se chce kromě okolí Mikulova podílet také na hezčí tváři města samotného. O tom, jak přinést víc zeleně do ulic, jedná s místní radnicí. V běhu už je třeba obnova farní zahrady kolem kostela svatého Václava.
„Navazujeme na Okrašlovací spolek, který ve městě působil před druhou světovou válkou. Fungoval víc než sedmdesát let a měl asi dvě stovky členů. Jeho zásluhou vznikla různá stromořadí, značené turistické stezky, dokonce i park. Zase se k tomu vracíme. Víme, že lidé v Mikulově do toho mají velkou chuť. Jen se zatím nenašel nikdo, kdo by měl energii je dát dohromady,“ podotýká Jana Drochytková.

Okrašlovací spolek

Už v lednu 1872 vznikl v Mikulově Okrašlovací spolek. Za 73 let své činnosti vybudoval několik kilometrů vycházkových tras městem i do okolí. Ty byly lemovány stromořadími. Jeho dílem je třeba i okrasný Procházkův park, doplněný v roce 1921 městským koupalištěm napájeným Mariánským potokem. Spolek zanikl po druhé světové válce v roce 1945. Na jeho činnost znovuobnovený Okrašlovací spolek navazuje.

Ivana Solaříková

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.