Přihlásit

Divočáci si zřejmě zvykli na ultrazvuk (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

PLZEŇ Posílit obranu před řáděním divočáků museli už koncem minulého roku správci parků v Plzni. Reagovali tak na skutečnost, že zvířata opět prošla až na oblíbený hlavní pobytový trávník s umělým zavlažováním v Borském parku. Divočáci přitom plochu značně rozryli. Stalo se to, přestože nejnavštěvovanější část Borského parku proti zvířatům zhruba dva roky chránila řada ultrazvukových plašičů.
Na sloupcích s elektronickým zařízením se proto nově objevily nádoby s pěnou, která divočáky odpuzuje pachem.
Richard Havelka ze Správy veřejného statku (SVS), která o parky pečuje, připustil, že si divočáci na ultrazvukové plašiče zvykli. „Myslím, že se přizpůsobují podmínkám. Proto jsme ochranu posílili a dali jsme tam pachové ohradníky speciálně vyvinuté na odpuzování černé zvěře. Používá se při tom přípravek s názvem Pacholek. Snažíme se využít vše, co by mohlo pomoci,“ řekl Richard Havelka.
Pachové ohradníky byly použité jak v Borském parku, tak v parku na Homolce ve čtvrti Slovany.

Pachové ohradníky slouží dobře

Petr Kuták z SVS uvedl, že zatím zřejmě zesílená ochrana v parcích funguje dobře. Tvrdí, že poslední průnik zvířat na zavlažovaný trávník nebyl důsledek poruchy systému elektronických plašičů. „Nejednalo se o výpadek, dělala se tam kontrola a byly funkční. Fungují nadále a pachové ohradníky jsou další možností, kterou můžeme využít. Od doby, kdy byly instalované, jsme v parku nezaznamenali další rytí. Předpokládáme tedy, že černá zvěř zaregistrovala něco, co se jí nelíbí, a přestala tam chodit,“ prohlásil Petr Kuták. Upozornil, že vysvobozením od řádění divočáků v parcích bývá jaro. „Přichází vždy na podzim, kdy se sklidí z polí, a odejdou po zimě, když mají dost potravy jinde,“ řekl.
Petr Kuták se domnívá, že divočáci se dokážou přizpůsobovat zařízením, která je mají odpuzovat. „Zvyknou si nebo zjistí, že se nejedná o nepřítele. Jsou to chytrá zvířata,“ prohlásil.
Richard Havelka sdělil, že se správci městských lesů snaží divočáky lovit ve svých honitbách. „Například v lese na Nové Hospodě jsme udělali naháňku a ulovili tři velká prasata,“ konstatoval.
Divočáci se do Plzně dostávají velmi často koridory podél řek. Například louky na soutoku Radbuzy a Úhlavy u vodárny jsou od nich rozryté na mnoha místech.

Jaroslav Nedvěd

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.