Přihlásit

Obora není zoologická zahrada, upozorňují správci brněnských lesů. Ochočení daňci mohou zaútočit (ČRo -Brno.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Brněnští lesníci mají problém s neukázněnými návštěvníky obory Holedné, která se nachází mezi Kohoutovicemi, Jundrovem a Žebětínem. Lidé nedodržují zákaz krmení zvěře, zejména volně pobíhajících daňků.

Ti kvůli tomu přestávají být plaší, někteří jsou dokonce agresivní a v ojedinělých případech i zaútočí. Přestože v oboře žije asi sto padesát divokých prasat, daňků, muflonů a jelenů, problémy jsou pouze s daňky. Ty nejochočenější pak čeká buď stěhování do jiné obory, nebo si na ně musí počíhat oborníci s puškami.
Lesníci v oboře preventivně hlídkují i s Městskou policií, celých 320 hektarů lesa ale uhlídat nedokážou. „Převychovat daňka je věc komplikovaná. Pokud je to možné, tak se snažíme daňky převést do jinak organizovaného chovu,“ říká Pavel Jordan z Lesů města Brna.
Potíže s ochočenými daňky začaly zhruba před pěti lety, kdy se daňci zdržovali u paneláků v Brně-Kohoutovicích. „To vyvolalo odezvu, že zvířata strádají hladem, načež začali mít lidé záchranářské pudy a přes naši intervenci začali zvěř krmit.“
Správci brněnských lesů a zástupci města proto řeší, co s oborou dál. V nejbližších letech se má v její blízkosti stavět rozhledna, kterou si vymohli obyvatelé, stejně jako propojení Žebětína a Kohoutovic cyklostezkou, která u obory vyústí. Dá se tedy čekat, že návštěvnost Holedné stoupne.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.