Přihlásit

Super dalekohled pro lovce a střelce (Zbraně a náboje)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Leica Geovid
PO PŘEDSTAVENÍ DALEKOHLEDŮ A PUŠKOHLEDŮ MINOX JSME SE OPĚT SEŠLI V PRODEJNĚ ZBRANĚ JJ FIRMY JIRKOVSKÝ JANEČEK S. R. O. V PRAZE 10 S ING. ROMANEM KONSTANZEM. OBCHODNÍ ZÁSTUPCE SPOLEČNOSTI RAPIER S. R. O. ZE ZVOLENA S VÝHRADNÍM ZASTOUPENÍM ZNAČEK MINOX A LEICA NA ČESKÉM TRHU, NÁM TENTOKRÁT PŘINESL NA PROZKOUMÁNÍ NĚCO OD FIRMY LEICA.

Německá Leica má čtyři divize se svým výrobním programem. Leica Camera AG vyrábí dalekohledy, puškohledy, fotoaparáty, spektivy a podobně. Leica Geosystems se soustřeďuje na geodetické přístroje, divize Leica Microsystems produkuje mikroskopy a laboratorní přístroje a Leica Biosystems vyvíjí a dodává klinickou diagnostiku na patologický trh a zabývá se výzkumem zdravotnických prostředků.

GEOVID HD B A GEOVID HD R

"My jsme se zde dnes sešli proto, abychom si představili dva produkty divize Leica Camera, jež vyrábí ty nejzáživnější přístroje pro lovce a sportovní střelce, což jsou přístroje s integrovaným laserovým dálkoměrem," říká Roman Konstanz. "Na představení jsem s sebou vzal dva nejprodávanější modely, binokuláry Geovid HD-B a Geovid HD-R. První je vyráběn ve verzi 3000, druhý ve verzi 2700, což je hodnota měřená laserovým paprskem a uváděná v yardech. V metrech je to minus 10 procent. Označení R - Rangemaster - znamená, že tento přístroj měří pouze vzdálenost, kdežto B - Balistic - označuje, že je vybaven novým balistickým programem Advanced Ballistic Compensation, jenž umožňuje lovci určit záměrný bod mnohem snadněji a s větší přesností než kdykoliv předtím. Cenový rozdíl na pultu je 9 až 11 tisíc korun podle modelu."
Oba dalekohledy mají polykarbonátové tělo s uhlíkovým opletem, jsou plněny klasicky dusíkem, pro každé oko je zde zvláštní dioptrická korekce, respektive kompenzace dioptrické korekce pro každé oko zvlášť. Na pravém oku je ostřen záměrný obrazec. Očnice se vysouvají ve čtyřech stupních, takže nastavení lze provést podle uživatelových očí a potřeb.

S INOVATIVNÍ PERGER PORRO

Binokuláry se dobře drží díky komfortnímu můstku, jenž je dnes již u většiny výrobců standardním řešením pro tyto optické přístroje. Prostřední široké rektifikační kolečko slouží k zaostření celého obrazu.
"Po optické stránce jsou oba přístroje samozřejmě špičkové se čtyřmi uloženými hranoly a tato inovativní konstrukce je nazývána jako Perger Porro, díky které dochází k maximálnímu zobrazení. Leica totiž u svých optických přístrojů klade důraz na maximální kontrast obrazu, nehraje na transmisi, které třeba její dva hlavní konkurenti dosahují tím, že dobarvují čočky. Leica čočky netónuje, používá je in natura, zaměřuje se hlavně na kontrast, a proto všechny tyto její přístroje mají asférickou čočku, jež eliminuje optické vady, apochromatický objektiv, který koriguje nebo zcela eliminuje barevnou vadu, a Perger Porro uložení hranolů. Je to nová, zatím ještě ne tolik okopírovaná konstrukce."

EXTRÉMNĚ VÝKONNÝ LASEROVÝ DÁLKOMĚR

Výhody binokulárů Leica této řady před konkurencí spočívají jednak v nejužším laserovém paprsku extrémně výkonného laserového dálkoměru, takže dokážou bez problémů změřit třeba předmět velikosti srnce na vzdálenost 1,5 kilometru. Dále je zde důležitá rychlost odezvy laserového paprsku, který se vrací zhruba za 0,3 sekundy, a poté dochází k zobrazení výsledku, takže okamžitě. A pokud je to model Leica HD- B s balistickým programem, zobrazí vzápětí i balistickou kompenzaci. V zlomcích sekundy tak může lovec nebo střelec načítat přesné parametry, počet kliků, které potřebuje nastavit na optice zbraně.
Geovid HD-B obsahuje interní databázi s balistickými křivkami pro prakticky všechno standardní střelivo. Kromě toho mohou uživatelé nahrát své vlastní specifické parametry, pro speciální střelivo z paměťové karty micro SD.
„Geovid HD- Rangemaster 2700 umí změřit vzdálenost, teplotu, atmosférický tlak a úhel. To jsou data, která si jeho uživatel pak už sám zakomponuje do svého individuálního balistického programu. Kdežto Geovid HD-B už má všechny tyto náležitosti zakomponované v sobě. Samozřejmě dokáže také po zmáčknutí tlačítka zobrazit teplotu, atmosférický tlak a úhel, pod nímž se vzdálenost měří.“

NASTAVIT LZE TŘI FUNKCE

Balistická funkce ABC je vyvinutá pro všechny lovecké potřeby. Nastavit si v dalekohledu můžeme tři funkce. Zaprvé balistickou kompenzaci, kdy je zobrazován počet kliků, které musíme udělat na puškohledu. V základním nastavení si musíme určit, zda klikáme v 1/2 MOA, v 1/8 MOA nebo v miliradiánech. Zadruhé je to funkce hold over (drž nad), neboli o kolik je potřeba na určitou vzdálenost nadsadit zbraň, abychom trefili cíl. Zatřetí je funkce EHR - ekvivalentní horizontální rozsah, používaná při střelbě na cíl nahoru třeba v horách a kopcích, kdy má střela tendenci rychle klesat vlivem zemské gravitace. Laserový dálkoměr nám trajektorii střely upraví, prodlouží balistickou křivku. Proto je důležité, že přístroj pracuje i s úhly.
„Srovnáme-li to s konkurencí, tam dálkoměry umějí měřit jen vzdálenost a úhel, kdežto Geovid jako jediný na poli binokulárů s dálkoměrem počítá i s teplotou a atmosférickým tlakem. To žádný jiný nedělá,“ dodává Ing. Konstanz.

VÝBĚR Z 12 BALISTICKÝCH KŘIVEK

Delším stisknutím pravého tlačítka na dalekohledu se dostaneme do menu, krátkým stisknutím získáme údaje o teplotě, úhlu a atmosférickém tlaku.
„Menu se čtyřmi zobrazovacími funkcemi nám co do nastavení nabízí v podstatě dvě možnosti. Buď si vybereme z 12 balistických křivek označených EU 1 až EU 12 definovaných přímo v přístroji, to znamená podle tabulek volně dostupných na našich internetových stránkách. Vezmete si krabičku nábojů, zjistíte, jaký pokles má střela třeba ve 300 metrech a zvolíte si patřičnou balistickou křivku, která má shodný nebo velice přibližný pokles a střílíme podle toho.
Samozřejmě úplně nejpřesnější, co může být, je změřit si rychlost a z toho zadat nepřesnější balistická data pro náboj. To se dělá tak, že přístroj má v místě pro vkládání baterie vstup pro mikro SD kartu, na kterou se opět pomocí našich webových stránek v sekci nastavení balistiky zadají z počítače přesná balistická data konkrétního náboje, střely, která opouští konkrétní zbraň. A SD karta se pak vsune do přístroje a odtud je přeneseme na puškohled na zbrani.“

***

TECHNICKÉ ÚDAJE

Zvětšení 10 x
Průměr čoček 42 mm
Zorné pole 113 m / 6,5 °
Dioptrická korekce ± 4 dpt
Dosah 10 m ­ 2000 m
Maximální trvání měření přibližně 0,9 s
Provozní teplota elektroniky ­20 až + 55 ° C, mechaniky ­30 až + 55 ° C
Světelnost 17,6
Teplota skladování ­40 až + 85 ° C
Výstupní pupila 4,2 mm
Vzdálenost výstupní pupily 16 mm
Šero faktor 20,5
Přesnost měření ± 1 m do 500 m, ± 2 m do 1000 m, ± 0,5% nad 1000 m
Displej / měřicí jednotka LED se 4 znaky: m, cm / yardy, palce
Očnice otočné, vhodné pro nositele brýlí, 4 nastavení, odnímatelné, snadné čištění
Mezioční rozdíl nastavitelný od 56 ­ 74 mm
Povrch čoček High Durable Coating (HDC) a hydrofobní povrch
Aqua­Dura na vnějších čočkách, povrch hranolů s fázovou korekcí P40
Vodotěsnost do hloubky 5 m
Tělo uhlíkem vyztužený plast, protiskluzový povrch
Laser oku neškodný, neviditelný paprsek třída EN / FDA
Rozbíhavost laserových svazků přibližně 0,5 x 2,5 m
Napájení lithiová baterie 3 V / CR2
Životnost baterie přibližně 2000 měření při teplotě 20 ° C
Šířka binokuláru 127 mm
Výška 177 mm
Hloubka 81 mm
Hmotnost přibližně 950 g (s baterií)
Cena 77 490 Kč (edice 2200), Geovid HD­B 3000 85 000 Kč
Kontakt Rapier s.r.o, Neresnická cesta 2229, Zvolen, SR, www.minox­optic.cz, tel.:723 266 389, e­mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Prodej: Zbraně JJ, tel.:776 543 008, Praha 10

Jiří Knotek

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.