Přihlásit

Vlčí štěňata na Třeboňsku (ČT1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Veronika KABÁTOVÁ, moderátorka
--------------------
V oblasti Třeboňska na jihu Čech se rozmnožili vlci. Smečku s 5 vlčaty tady zachytila fotopast Hnutí Duha. To společně se zemědělskou univerzitou, národními parky a agenturou ochrany přírody výskyt dlouhodobě monitoruje. Podle posledních výsledků do Česka zasahuje 16 teritorií. Z toho deset míst obývají smečky s více než třemi jedinci.

Zdeněk MLNAŘÍK, redaktor
--------------------
Poprvé se vlci na jih od Třeboně objevili loni v březnu. Další záznamy teď prokazují, že se pár vlků rozmnožil. Na jihozápadě je to spíš ojedinělé. Podle posledních výsledků monitoringu se hlavně na Šumavě počet vlků stabilizoval. Někteří jedinci se objevili o stovky kilometrů daleko za hranicemi s Bavorskem.

Jan DVOŘÁK, mluvčí Správy NP Šumava
--------------------
Jeden vlk strhl muflona v oblasti německého Durynska, to znamená nějakých 300 až 400 kilometrů odsud.

Zdeněk MLNAŘÍK, redaktor
--------------------
Do Česka teď zasahuje celkem 16 teritorií. Z toho deset míst obývají smečky. V ostatních oblastech se objevují pouze páry nebo teritoriální jedinci. A většinou v hraničních horách. Jediná vnitrozemská smečka už pátým rokem obývá Ralskou pahorkatinu v blízkosti Doks.

Miroslav KUTAL, expert na velké šelmy, Hnutí DUHA
--------------------
Nejvíc vlků pochází ze západního Polska a z Německa, takzvaná středoevropská nížinná populace, další vlci přicházejí z Karpat a zůstávají převážně v Beskydech a Javorníkách a zasahuje sem i alpská populace.

Zdeněk MLNAŘÍK, redaktor
--------------------
Na Šumavě mají ale s vlky problém hlavně chovatelé ovcí. Někteří dokonce uvažují, že stáda úplně zruší. Naopak vedení parku chce vlky využít k přirozené regulaci hlavně jelení zvěře. Odstřel by tak skončil asi na desetině území. Lovci se stáhnou hlavně z bezzásahových oblastí nebo z míst, odkud se ulovená zvěř špatně odváží. Zdeněk Mlnařík, Česká televize, Šumava.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.