Přihlásit

Ornitology na Berounce potěšilo množství labutí (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hodně labutí, málo morčáků. Jinak běžný průměr. To je výsledek tradičního sčítání ptactva na Berounce, které se konalo uplynulou sobotu. Ornitologové si rozdělili skoro šedesátikilometrový úsek řeky mezi Plzní a Zvíkovcem na čtyři úseky, které propluli na kánoích.
„Příjemně nás překvapil počet labutí,“ řekl Právu Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů. „Na spodním úseku před Zvíkovcem jich bylo ke dvě stě padesáti, to je oproti předchozím letům hodně. Podle barvy kroužku tam zřejmě byl i pták z Maďarska,“ podotkl Makoň. Hodně je i kachen divokých. „Napočítali jsme jich k tisícovce,“ konstatoval Makoň. Naopak severských kachen, morčáků velkých, rapidně ubylo. „V přechozích letech jsme jich evidovali stovky, teď jich bylo ani ne padesát. To ovšem neznamená, že jsou v ohrožení, možná zatím nepřiletěli, protože ještě není taková zima, anebo jsou prostě jinde,“ dodal Makoň.
Mezi vzácnější „úlovky“ patří tři mořští orli. „Jinak se situace nevymykala posledním pěti letům,“ dodal Makoň.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.