Přihlásit

Lesy ČR nedoporučují vstup do lesů v Krušných horách (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hradec Králové 14. ledna - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) nedoporučuje kvůli hrozbě pádu stromů vstup do lesů v Krušných horách. "Na stromech je vysoká vrstva mokrého a těžkého sněhu, k tomu je silný vítr a neustávající sněžení. Zaváté jsou cesty i ukazatele," řekla dnes ČTK mluvčí LČR Eva Jouklová. Případné škody z polomů podnik zatím spočítané nemá.

Velmi opatrní by měli být podle lesníků i lidé vstupující do lesů v Jizerských a Orlických horách, v Jeseníkách, Beskydech, na vrcholcích Šumavy a ve Žárských vrších na Vysočině. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi.

Do krušnohorských lesů se nevydávají ani lesníci. "I pro ně jsou lesy nad 600 metry nad mořem nebezpečné. Až se počasí umoudří, začnou uvolňovat přístupové cesty a zjišťovat rozsah poškození," uvedla mluvčí. Návštěvníci hor by měli sledovat předpověď meteorologů a do lesů nevstupovat, dokud se počasí neuklidní.

O žádosti o vydání plošného zákazu vstupu do lesů v Krušných horách zatím Lesy ČR neuvažují. "Je složité nyní lokalizovat katastry největších polomů a rizikových lesů," uvedl ředitel krajského ředitelství Lesů ČR v Karlových Varech Miroslav Rozner.

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) již v sobotu vydala varování před vstupem do lesů. Kvůli přívalům mokrého sněhu v lesích hrozí pády stromů a větví. "Turisté by měli zvážit výlety do lesů a nevstupovat pod zavěšené či nahnuté stromy zatížené mokrým sněhem," uvedl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Hlavním úkolem krkonošských lesníků podle něj po uklidnění situace bude odstranění polomů z cest.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.