Přihlásit

Kvůli pádu stromů NP Šumava uzavírá centrum na pozorování jelena (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vimperk (Prachaticko) 14. ledna - Kvůli pádu stromů, který způsobuje vítr a velké množství sněhu, uzavírá šumavský národní park návštěvnické centrum pro pozorování jelenů u Kvildy na Prachaticku. Zákaz vstupu do areálu platí do odvolání. Šumavský národní park také doporučuje, aby lyžaři nevyráželi na běžky. Hrozí, že by je mohl zasáhnout padající strom nebo větve. ČTK to dnes řekl mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák.

"Pády stromů, větví nebo zlomy špiček stromů, které už nedokážou unést tíhu těžkého sněhu, hrozí úplně na celém území národního parku. To nebezpečí je opravdu vysoké, a proto nedoporučujeme vyrážet v těchto dnech do terénu," uvedl vedoucí Informační a strážní služby Adam Diviš. "Kromě toho jsme ze stejného důvodu uzavřeli také přístup k Chalupské Slati u Borových Lad," řekl Dvořák.

Vzhledem k počasí jsou hůře dostupná některá místa i po silnicích. Týká se to především západní části Šumavy. "Například silnice v oblasti kolem Prášil jsou hůře sjízdné. Leží na nich navátý sníh. Apelujeme na řidiče, aby na Šumavu vyjížděli jen s kompletní zimní výbavou, což znamená i s řetězy," uvedl Dvořák.

Na Šumavě už prakticky týden souvisle sněží. V některých místech za tu dobu připadlo více než metr sněhu. V úterý, ve středu a ve čtvrtek by se mělo na Šumavě mírně oteplit a srážky ustoupí. "Ale pokud se potvrdí naše předpoklady, tak koncem týdne by tam zase mělo vydatně sněžit," řekl ČTK Jaroslav Hintermüller z českobudějovického hydrometeorologického ústavu. Dodal, že na hřebenech leží až 180 centimetrů sněhu, což je pro tuto roční dobu nadstandardně vysoké množství.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.