Přihlásit

Kormoráni už k vidění nejsou, a to jich bylo pět stovek (Zlínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dobrovolníci prošli dvanáct kilometrů dlouhý úsek podél Bečvy.

Valašskomeziříčsko – Třináct dobrovolníků z Valašského Meziříčí a okolí se v sobotu zapojilo do celostátního zimního sčítání vodních ptáků. Společně prošli dvanáct kilometrů dlouhý úsek podél řeky Bečvy z Hustopečí nad Bečvou do Valašského Meziříčí.
Kromě ptáků sledovali okusy a jiné pobytové znaky bobrů, jejichž populace se zde rozrůstá, a poprvé se zaměřili i na mapování míst s větším výskytem plastů poškozujících životní prostředí. Rozpoznávali také stopy zvířat, které ve sněhu zanechali například vydry říční a psík mývalovitý. Hlavní pozornost se ale soustředila na vodní ptáky, jichž bylo o poznání méně než obvykle.
„Z běžných druhů jsme spatřili volavky bílé a popelavé nebo morčáky velké. Naopak jsme neviděli jediného kormorána, ačkoli před osmi lety jich tady zimovalo okolo pěti set. Výrazně méně bylo i kachen, namísto běžných dvou set padesáti jsme napočítali do deseti kusů,“ konstatoval ornitolog Miroslav Dvorský, jenž přírodu Pobečví sleduje přes čtyřicet let. Pro letošní úbytek vodních ptáků zatím nemá vysvětlení. „Uvidíme, jaké výsledky přinese sčítání v okolních úsecích,“ dodal.

Josef Beneš

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.