Přihlásit

Zubra v Německu viděli poprvé po 250 letech. A tak jej radši zastřelili (ekolist.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Po více než 250 letech zavítal do blízkosti braniborského městečka Lebus zubr. Místní správa pohotově zareagovala a nechala zvíře, které se sem pravděpodobně zatoulalo z polské rezervace, utratit. Světový fond pro ochranu přírody (WWF) nyní podává na zodpovědné úředníky žalobu. Píše o tom server The Local.

Musela to být hezká řádka náhod, než se migrujícímu zubrovi podařilo dojít až k lesům u řeky Odry poblíž městečka Lebus. Jenže tady se jeho štěstí definitivně unavilo. Když totiž pohyb nezvykle velkého zvířete nahlásil na zdejší radnici turista, rozhodl se povolaný úředník zareagovat s nebývalou razancí. K místu výskytu nechal vyslat dva místní lovce a zvíře na místě odstřelit. Otázka, proč tak vlastně učinil, zůstává prakticky bez odpovědi. Zubři jsou totiž ohrožená a chráněná zvířata prakticky v celé Evropě.
„Dát úřední povolení k odstřelu silně chráněného zvířete prakticky bez jakéhokoliv jasného důvodu je podle mě kriminálním činem,“ soudí Chris Heinrich, člen výboru WWF, který vysvětluje, proč teď na zmíněný úřad a konkrétního zaměstnance podává žalobu. „Po více než 250 letech se do Německa dostane zubr, a úřady nenapadne nic lepšího, než ho dát zastřelit?“ Zvíře, jehož pouť skončila v Lebus, byl pravděpodobně mladý samec, který nejspíš pocházel z polského národního parku Ujście Warty.
„Zubr není lidem nebezpečné zvíře,“ komentuje neradostný zákrok braniborský ministr životního prostředí Jörg Vogelsänger. „Pokud by jím bylo, museli bychom půlku Polska, kde je tento živočich národním symbolem a kde se volně pohybuje, prohlásit za nebezpečné území.“ Události prý lituje, dala se řešit jinak. Pokud by tu skutečně bylo nějaké ohrožení osob nebo majetku, postačila by prý uspávací šipka, kterou disponuje každý veterinář v zemi.
WWF doplňuje, že druhově specifické chování zubrů skutečně není pro lidi ohrožující. „Odstřel zubra je jen důkazem velmi nízké profesionality a zkušeností braniborských úředníků, je odrazem toho, jak bezradní jsou při jakémkoliv nakládání s divokými zvířaty,“ říká Heinrich. „Což je vidět i na tom, jak tu zachází s vlky nebo jeleny.“
Zubři přitom měli kolem roku 1927 našlápnuto k tomu, aby byli vyhubeni ve volné přírodě. Důsledná ochrana a reintrodukce tento stav zvrátily, a ze zemí jako Polsko, Litva, Bělorusko, Ukrajina a Slovensko se dnes staly „zdrojové“ země zubrů. V zajetí jsou dnes chovány ve více než třiceti zemích světa.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.