Přihlásit

O lesní zvěř se i přes zimu poctivě starají myslivci a hajní (ČRo-plzen.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V lesích nedaleko Druztové se o srnky a stádo muflonů starají zaměstnanci Správy veřejného statku města Plzně.

O svůj rajón v polesí Háj se stará i hajný z plzeňských městských lesů Tomáš Martínek. Na zimní krmení má připraveno 20 metráků ovsa. Do koryt u krmelců sype muflonům a srnkám obilí až třikrát týdně. Obilí je uskladněno ve větší dřevěné boudě. Odtud ho potom Tomáš Martínek rozváží v pytlích k jednotlivým krmelcům.

„Já mám na starosti čtyři větší krmelce plus pár těch menších. Tady v polesí Háj je zhruba 80 kusů mufloní zvěře. Přikrmuji je v podstatě celoročně a to z toho důvodu, že je na malé ploše poměrně hodně zvěře, a není to tu moc úživné. To znamená, že tu není třeba dost ostružin, bylin či travin. Samozřejmě v letních měsících není krmení tak intenzivní jako přes zimu,“ řekl Tomáš Martínek.

Mezi další povinnosti hajného patří doplnit do krmelců seno. To hajný vozí do jesliček tak jedenkrát týdně a podle něj se zvěř ve zdejších lesích nemusí bát ani tuhé zimy. „My jsme připraveni. Zásob máme dost. Jediné, co bývá tady v polesí Háj problém, jsou neukáznění lidé, kteří sem chodí se psy. Ti se často za zvěří rozběhnou a honí ji po lese, což je pro zvěř velmi stresující. Chtělo by to, aby tady v zadní části polesí Háj nechávali lidé zvěři klid a svoje psy měli na vodítku,“ doplnil hajný Tomáš Martínek.

Hajní budou zvěř intenzivně krmit zhruba do konce března. Potom přísun potravy pomalu omezí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.