Přihlásit

Chata myslivců shořela, zachránit ji může i sbírka (Kladenský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Libovice – Myslivecká chata v Libovici byla postavena před více než 50 lety a stala se příjemným místem setkávání nejen pro myslivce, ale i pro jejich přátele. Avšak pár dní před koncem roku 2018 tomu mohl být konec, málem totiž celá shořela.
Myslivci byli naštěstí v době požáru na místě a fatální zkázu se podařilo odvrátit. Přesto je škoda předběžně vyčíslená bezmála na milion korun. Pojišťovna myslivcům sice část škody nahradí, na to, aby se podařilo dát budovu do původního stavu, bude ale potřeba daleko více peněz. A také šikovné ruce. Naštěstí se již nyní mnozí ptají, jak mohou pomoci. A k dispozici už je i veřejná sbírka.

NEŠTĚSTÍ PŘI BABSKÉM HONU

K neštěstí na myslivecké chatě došlo v pátek 28. prosince. Myslivci z Libovice zrovna pořádali takzvaný Babský hon, tradiční akci, která je vždy několik dní po Vánocích a ženy jdou při ní se svými partnery myslivci do lečí a jsou přítomny na skutečném honu. Obvykle zábavný den se ale tentokrát nějak zvrtl. „Krb ve společenské místnosti vypadal, jakoby odmítl poslušnost, místo z komína to čoudilo všude kolem. Za chvíli byla místnost plná dusivého kouře. Kolem krbu bylo obrovské vedro. V té době jsme si uvědomili, že to opravdu není normální a v plechových kýblech jsme odnášeli žhavé z krbu. Pak jsme se běželi podívat do prvního patra do ložnice. Hořelo tam,“ popsala Lucie Beznosková, manželka jednoho z myslivců.

Všichni se snažili uhasit, co viděli. „Zavolali jsme hasiče s upozorněním, že jsme v lese, že hoří dřevěná chata a není zde přístup k vodě.
Vypnuli jsme elektriku, odstranili propanbutanové bomby a z chaty vynesli, co se dalo. Stoly, židle, lavice, trofeje, diplomy, obrazy,“ líčí s odstupem žena, která byla na místě.
Když už bylo na silnici vidět z dálky hasiče, z oken v prvním patře se valilo velké množství dýmu. A ani v přízemí už se nedalo být. „Všude bylo plno kouře, museli jsme pryč z chaty. Slyšeli jsme praskat dřevo. Z oken v prvním patře pak vyšlehly několikametrové plameny,“ dodala Lucie Beznosková.

HODINOVÝ BOJ

Hasiči byli na místě do deseti minut. Sjely se jednotky profesionálů i dobrovolníků, po silnici i přes les. Zásah trval několik hodin. Nejdříve hasiči bojovali s ohněm, pak se strašným dýmem. Kudy neprošel oheň, tudy se dovnitř dostávala spousta vody. Když už ani voda neproudila, hasiči vyhazovali z oken ohořelé zbytky postelí, koberců, sutin.
Pod okny se vedle chaty kupila hromada spáleného. Myslivci nemohli nic jiného dělat, než se na tu zkázu dívat. Přemýšleli, co je uvnitř čeká. Kolem poledne pak dostali odpověď, když je hasiči pustili dovnitř. Všude byl strašný zápach, stropy na verandě a v kuchyni vypadaly, že se propadnou. Schody do prvního patra byly zčernalé.
A nahoře? Tam to vypadalo jako v nejhorším snu. Zdi chyběly, ve střeše byla díra a tam, kde stávaly postele, bylo ohořelé nic.

TRANSPARENTNÍ ÚČET

Libovičtí myslivci se ale nevzdali a rozhodli se chatu zachránit. Pomoci jim nyní může každý dobrovolník.
„Rádi bychom poprosili všechny spřízněné duše o pomoc. Zřídili jsme transparentní účet na renovaci chaty a budeme si vážit i toho nejmenšího příspěvku. Děkujeme všem za podporu – již projevenou i tu budoucí,“ zdůraznila Lucie Beznosková za Myslivecký spolek Záboří Libovice.

Jak pomoci?

TRANSPARENTNÍ ÚČET

115-8544410207/0100

Peníze budou určeny na obnovu myslivecké chaty v Libovici.

Kateřina Nič Husárová

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.