Přihlásit

Auta na Třebíčsku decimují lesní zvěř (Horácké noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

TŘEBÍČSKO
Pro lesní zvěř na Třebíčsku jsou mnohem větší pohromou řidiči automobilů než třeba pytláci. Jen za loňský rok zaznamenali policisté na našem okrese 281 střetů se zvěří, což je nejvíc za poslední roky. Jde o střety nahlášené, těch nenahlášených může být mnohem více.

V roce 2014 srazili řidiči 138 kusů zvěře, v roce 2017 pak už 247 kusů. „Ke střetům vozidel s lesní zvěří dochází na celém území našeho kraje a na komunikacích všech tříd, včetně dálnice D1. K typicky nejnebezpečnějším místům, kde je vysoké riziko výskytu zvěře, se řadí především rozhraní lesa a pole nebo louky a dále také cesta, vedená lesními porosty. Častou skrýší zvířat jsou též nevysekané okraje silnic, kterými se zvíře může dostat nepozorovaně až těsně do bezprostřední blízkosti vozovky a řidiči mnohdy nezbývá mnoho času na zareagování,“ upozorňuje plk. Mgr. Jan Kostečka, vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství Policie Kraje Vysočina s tím, že se jedná také o úseky silnic, kde se v bezprostřední blízkosti silnice nachází polní porost, obvykle kukuřice případně ozimé řepky.
Především při cestách mimo město v časných ranních nebo večerních hodinách se doporučuje dbát zvýšené opatrnosti. Rizikovou dobou je také noc, kdy se zvěř nedokáže rychle orientovat v kuželích dopadajícího světla jedoucích vozidel.

Odborníci upozorňují také na dobu po dešti, kdy zejména menší zvířata mohou vyhledávat na tmavém asfaltu teplejší místa, na kterých by rychleji oschla. Podle odhadu myslivců je zvýšené riziko střetu se zvěří v období změny času ze zimního na letní.
Vždy je důležité předvídat možná místa a období střetu se zvěří a dodržovat zásady opatrné jízdy a v kritických místech sundat nohu z plynu. V případě, že jedete vysokou rychlostí a srážce se zvěří již nelze zabránit, zachovejte vždy chladnou hlavu a nesnažte se o riskantní úhybný manévr. Střet se zvířetem vás může stát několik desítek tisíc korun, ale střet se stromem či protijedoucím vozidlem může skončit fatálními následky.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.