Přihlásit

Vláda podpořila změny ve správě národních dotací zemědělcům (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 7. ledna - Poslanecký návrh, který přesouvá agendu spojenou s vyřizováním národních dotací zemědělcům z ministerstva zemědělství plně na Státní zemědělský intervenční fond, projedná Sněmovna se souhlasným stanoviskem vlády. Vyplývá to z průběžných výsledků jednání kabinetu, které zveřejnil jeho tiskový odbor. Změna v agendě by měla podle návrhu nastat od roku 2020.

V novele zákona o zemědělství a o Státním zemědělském intervenčním fondu navrhla přesun agendy skupina 19 poslanců ze sedmi sněmovních klubů. Pod návrhem jsou podepsaní poslanci ANO, SPD, KSČM, ODS, ČSSD, KDU-ČSL a Pirátů.

Jejich návrh se týká výhradně národních dotací poskytovaných z českého státního rozpočtu. Ministerstvo podle nich nebude nadále zatěžovat běžná administrativní činnost spojená s poskytováním a spravováním dotací. Poslanci poukazují i na to, že zatímco v roce 2013 představovaly národní dotace asi 800 milionů korun, nyní už jejich objem vzrostl ke třem miliardám korun. "Zároveň lze předpokládat, že význam a rozsah dotací do zemědělství poskytovaných výhradně z národních zdrojů se bude zvyšovat i vzhledem k návrhům reformy Společné zemědělské politiky EU po roce 2020," stojí v důvodové zprávě.

Ministerstvu by měla zůstat pouze podpora genetických zdrojů. Poslanecký návrh by měl také sjednotit administrativní procesy a výhledově vést i ke snížení počtu používaných informačních systémů pro administraci dotační politiky.

Vláda měla podle návrhu stanoviska doporučit, aby plánované navýšení výdajů, spojené s přesunem agendy, pokryl intervenční fond ze svého plánovaného výdajového limitu bez požadavků na navýšení objemu peněz. Jde podle odhadů o 20 milionů korun potřebných na software pro správu žádostí. Vláda měla upozornit, že pokud jde o personální zajištění převáděné agendy, je důvodová zpráva k návrhu nejasná a neúplná.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.