Logo
Vytisknout stránku

Do sčítání na krmítkách se zapojilo na 10.000 lidí, vede sýkorka (ČTK)

Praha 6. ledna - Víkendové sčítání ptáků na krmítkách v Česku se setkalo s velkým zájmem veřejnosti, do dnešního večera poslalo výsledky už víc než 10.000 dobrovolníků. Svá pozorování mohou účastníci akce posílat ještě do poloviny ledna. Podle průběžných výsledků lidé nejčastěji na krmítkách pozorovali sýkoru koňadru, s odstupem následují vrabec polní a vrabec domácí, informovala ČTK koordinátorka sčítání Dita Hořáková z České společnosti ornitologické. Výsledky mohou lidé sledovat na webu sčítání.

Dobrovolníci dosud poslali záznamy o pozorování bezmála 249.000 ptáků, a to desítek druhů. "Podle průběžných výsledků je zatím na prvním místě pozorovaných ptáků sýkora koňadra, kterou následují vrabec polní a vrabec domácí," dodala Hořáková. Na krmítkách se často objevovali také sýkora modřinka, zvonek zelený, stehlík obecný, kos černý, hrdlička zahradní či pěnkava obecná.

Díky spolupráci tisícovek laiků získají odborníci důležité údaje o ptácích, kteří v zemi zimují. "Časem, v horizontu několika let, získáme přehled, jací ptáci ubývají a přibývají, a také zjistíme, jaké prostředí nejraději využívají. Díky mezinárodní spolupráci budeme moci srovnat výsledky i se zahraničím," uvedla Hořáková.

V Plzeňském, Jihočeském a Karlovarském kraji se do sčítání zapojili také ornitologové ze sousedního Bavorska v rámci společného programu Ptačí hodinka. V ostatních krajích byl připravený program Ptačí krmítka založený na stejném principu. Po 15. lednu začnou ornitologové data vyhodnocovat, konečné výsledky by mohli znát na přelomu ledna a února.

Účastníci při hodinovém pozorování zapisovali vždy nejvyšší počet současně spatřených jedinců každého druhu, od pátku do dneška se mohli zapojit i vícekrát. Mohli přitom využít pomocný sčítací arch s obrázky nejčastěji se vyskytujících ptáků, který byl ke stažení na stránkách České společnosti ornitologické.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.