Logo
Vytisknout stránku

Ředitelem pozemkového úřadu se stal Vrba (ČTK)

Praha 4. ledna - Novým ústředním ředitelem Státního pozemkového úřadu (SPÚ) se stal Martin Vrba, doporučila jej odborná výběrová komise. Úřad to dnes oznámil v tiskové zprávě. Vrba byl od loňského července pověřen řízením úřadu poté, co ředitelka Svatava Maradová po dohodě s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem (za ČSSD) rezignovala. Vrba byl pověřen řízením úřadu také před příchodem Maradové do funkce.

Jednapadesátiletý Vrba vystudoval fytotechniku na České zemědělské univerzitě v Praze. V 90. letech pracoval na okresním úřadě v Litoměřicích jako odborný referent, pak se stal vedoucím referátu Okresního pozemkového úřadu v Litoměřicích. V roce 2003 nastoupil na post ředitele Pozemkového úřadu Litoměřice, mezi lety 2013 a 2014 byl ředitelem Krajského pozemkového úřadu pro Ústecký kraj. V roce 2014 byl pověřen po odchodu Petra Šťovíčka vedením SPÚ. Po jmenování Maradové tehdejším ministrem Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) byl ředitelem úřadu pro Ústecký kraj. Předloni v lednu se stal ředitelem sekce řízení ústředí úřadu.

Podle ministra Tomana by měl Vrba zefektivnit práci úřadu v centru i v regionech a zkvalitnit služby pro vlastníky půdy a zemědělce. "Státní pozemkový úřad by se dále měl podle současných potřeb zemědělství a společnosti zaměřit především na takové pozemkové úpravy, které budou mít protierozní a půdoochrannou funkci nebo budou zadržovat vodu v krajině," dodal Toman.

Maradová svůj odchod avizovala loni na jaře, když se vyjednávalo o nové vládě. Tehdy uvedla, že uvolnění pozice přispěje ke koaličním vyjednáváním o složení kabinetu.

Státní pozemkový úřad spravuje a prodává státní zemědělský majetek, stará se o pozemkové úpravy a řeší restituční žádosti.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.