Přihlásit

Oslavy nového roku byly pro přírodu horší než kdy jindy (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

LIBERECKÝ KRAJ Šlo o útok na zdraví, když člověk otevřel v noci ze Silvestra na Nový rok okno. Štiplavý puch ze spálených rachejtlí a petard začal pronikat do místností i na okrajích Liberce. Rámus a nedýchatelný vzduch se ale šířil rovněž vesnicemi a kolem rekreačních chat v Jizerských horách.
„Letos to bylo opravdu hodně děsivé. Myslím, že ještě horší než v minulých letech,“ řekl Jiří Hušek, regionální ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny. „Šli jsme na procházku s naším psem do lesa za Odřichovem v Hájích, kde bydlíme. Hodně se bál, i když je jinak klidným zvířetem. Exploze zábavní pyrotechniky musely výrazně stresovat také volně žijící zvířata. Ani uvnitř hor byste nenašli moc míst, kde by nic nevybuchovalo.“
Podle Huška dohání hluk a světlo ze zábavní pyrotechniky živočichy k panickému útěku, při němž jim hrozí zranění nebo smrt.
„Vyplašení a šokovaní ptáci se mohou zabít o okna nebo o zdi domů,“ upozornil ornitolog Severočeského muzea Martin Pudil. „Na Nový rok lidé skutečně mrtvé ptáky nacházejí. Když pyrotechnika probudí v Jizerských horách tetřívky, kteří jedou v zimě na úsporný režim, mají velký problém.“
Podle Pudila zamořují rachejtle a petardy ovzduší. „Četl jsem německou studii, podle níž území s čistým vzduchem připomínalo na Nový rok ráno průmyslové oblasti s nejhorší koncentrací škodlivin,“ dodal Pudil.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.