Přihlásit

Vlky v horách vystopoval novoborský dobrovolník (Týdeník Českolipsko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Stopy a další důkazy potvrdily návrat vlka do další oblasti v severních Čechách, po Máchově kraji se šelma usadila i v Lužických horách.
Lužické hory – Dobrovolníkům z takzvaných Vlčích hlídek se už v severních Čechách podařilo prokázat výskyt divokých šelem na Dokesku, ve Šluknovském výběžku, v Jizerských a Krušných horách. Do seznamu oblastí obývaných vlky nejspíš přibudou také Lužické hory.
„První důkazy o možném pohybu vlků v této chráněné krajinné oblasti získali letos v první polovině ledna v podobě stopních drah či stržené kořisti. Povedlo se také ve stopní dráze odebrat vzorek trusu psovité šelmy,“ uvádí ve zprávě o nálezu odborníci z Hnutí Duha.
„O vlky se dlouhodobě zajímám a jejich výskyt na severu Čech se zaujetím sleduji. Při pravidelném výběhu na jeden z kopců Lužických hor jsem ve sněhu objevil nečekané stopy a celé stopní dráhy, které svým tvarem a chováním odpovídaly vlkovi. O kus dál jsem narazil na ležovisko, kde se vlci zdržovali.
Pokud tady vlci přespali, musím někde v okolí najít i nějaký trus, napadlo mě,“ doplňuje samotný nálezce Jan Šmíd z Nového Boru, mimo jiné člen Vlčích hlídek.

VLCI POMÁHAJÍ

Vlci v minulosti na našem území prakticky vymizeli. Jejich návrat podle Hnutí Duha velmi pozitivně ovlivňuje zdraví českých lesů, protože vlci pomáhají regulovat velmi přemnožené kopytníky srnce, jeleny nebo divoká prasata.
„Lužické hory se díky své poloze mezi německou populací vlka a Podbezdězím nabízejí jako další možná oblast trvalého výskytu této šelmy. Vlkům zde budou vyhovovat i rozsáhlé zachovalé lesy a hojnost přirozené potravy. Držme proto jejich návratu palce!“ říká koordinátor Vlčích hlídek v severních Čechách Radek Kříček.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.