Přihlásit

Divoká prasata v městských parcích (ČT1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
Divoká prasata se čím dál víc stahují do městských parků a čtvrtí, například v severočeském Mostě. Tamní magistrát proto vyhlásil mimořádný odlov, a tak se na vybraných místech sešli myslivci. Marka Štětiny už se ptám, na kolik byli dnes úspěšní?

Marek ŠTĚTINA, redaktor
--------------------
Během té dnešní naháňky myslivci celkem odlovili 8 divočáků a po jednom kusu daňka a muflona. Lovci si ten dnešní úlovek mezi sebou rozdělili. Mostecký magistrát vytipoval hned několik míst, kde je výskyt divočáků nejčastější. Jsou to například Čepirohy, Cirkus plac, autodrom nebo tady u domu za mnou pod kopcem Ressl. Těch divočáků se už poblíž domů a sídlišť pohybuje moc. Jen za loňský rok jich myslivci v celé České republice zastřelili skoro 230 tisíc. A i tak je to podle nich stále málo. Divočáci ztrácejí plachost, častěji shánějí potravu například u kontejnerů na sídlištích. Právě tam mohou zaútočit na místní obyvatele, ale i děti. A třeba i psy. Další odlovy černé zvěře tady v Mostě budou pokračovat i po Novém roce. No, a podobné problémy trápí obyvatele i na západě a jihu Čech.

osoba
--------------------
Podívej se, jak si mastí do vesnice.

Ondřej UBLICK, redaktor
--------------------
Desítky metrů čtverečních rozorané louky. Hned za ploty domů ve Včelné u Českých Budějovic pravidelně ryjí divoká prasata.

David GASSELDORFER, obyvatel Včelné
--------------------
Tohle jsem tady ještě opravdu neviděl, my jsme tu 20 let a opravdu divočáci sem nikdy nepřišli.

Ondřej UBLICK, redaktor
--------------------
David Gasseldorfer má 3 děti, které se teď za plotem zahrady necítí bezpečně. Naštěstí černá zvěř se tu potuluje zatím jenom v noci.

David GASSELDORFER, obyvatel Včelné
--------------------
Nemají problém vůbec přijít až k brance, takže první krtina je tady nějakých pár metrů.

Josef SOUKUP, myslivec
--------------------
Divočáci obracejí drny a hledají hlavně žížaly, myši, různé ponravy.

Ondřej UBLICK, redaktor
--------------------
Potřebují totiž kromě žaludů i maso a jejich chuť je často silnější než strach z lidí. Divoká prasata přitom začala Včelnou obcházet v den, kdy se divočák proběhl i centrem nedalekých Českých Budějovic. Poničil jeden z obchodů a zranil ženu. To všechno jsou důsledky jejich přemnožení. Černá zvěř se tak do vesnic a k městům stahuje po celé republice. Mohou za to široké lány řepky a kukuřice, kam se na jaře a v létě snadno schová. Navíc ani později na podzim a v zimě nejí její lov jednoduchý. Divočák je totiž velmi inteligentní zvíře.

Josef SOUKUP, myslivec
--------------------
Není to, že si myslivec dojde sem v noci na posed na hodinu, přijde prase, on ho zastřelí a jde domů, někdy to bývá i několik dní čekání.

Ondřej UBLICK, redaktor
--------------------
Další roli hrají nízké ceny zvěřinového masa. Navíc už stát nevyplácí takzvané zástřelné, přitom ještě vloni dostávali myslivci tisícikorunu za každý ulovený kus, mají tak menší motivaci k lovu. Ondřej Ublick, Česká televize, České Budějovice.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.