Přihlásit

Zámečku Dvojhradí pomáhá k obnově sbírka (teplicky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mstišov
Oprava vyhořelého zámečku ve mstišovské oboře má začít v létě.

"Torzo loveckého zámečku Dvojhradí by se v příštím roce mohlo opět změnit ve šperk mstišovské obory. Plameny tento památkově chráněný objekt, v jehož spodní části byla restaurace, zachvátily zhruba před třemi měsíci. Škodu majitelé odhadli na šest milionů korun.
Sbírka na obnovu zámečku už vynesla zhruba 30 tisíc, drtivá většina peněz na obnovu Dvojhradí, které sousedí s oborou, ale má jít z pojistky. Příčina požáru není v tuto chvíli jasná, šetří ji policie. Provoz obory je bez omezení.
"Po dohodě s památkáři začalo odklízení odpadu a došlo i k provizornímu zastřešení," řekl Jiří Novák, jehož rodina zámeček vlastní a provozuje i oboru, kterou mají v nájmu od Lesů ČR.

Požár ze září byl tak silný, že ze zámečku zbyly prakticky jen obvodové zdi. Vše ostatní lehlo popelem. "Výše škody zatím není stanovená. Odhadujeme, že dostat budovu do původního stavu vyjde asi na šest milionů korun," uvedl majitel.
Většinu mají pokrýt peníze z pojistky. "Je rozpracován projekt obnovy, pak nás čeká vyřízení stavebního povolení. Zámečku chceme vrátit podobu, jakou měl před 2. světovou válkou," dodal Novák.

KASIČKA U VCHODU
Práce mají začít v létě příštího roku a proběhnou ve spolupráci s památkáři. Přispět na obnovu Dvojhradí může každý. Spolek přátel obory Mstišov ve spolupráci se Spolkem A. S. Ghost Czech Force totiž vyhlásil dobročinnou sbírky na záchranu této kulturní památky.
Zájemci mohou přispívat libovolnou částkou buď bankovním převodem, nebo vhozením hotovosti do zapečetěné kasičky u vchodu do obory. "Zatím se podařilo vybrat asi 30 tisíc korun. Pro přispěvatele, a nejen pro ně, jsme o vánočních svátcích připravili malé poděkování v podobě svařáku a čaje zdarma," sdělil Novák s tím, že sbírka bude trvat do konce března příštího roku.

Zámeček nechal okolo roku 1700 postavit hrabě František Clary-Aldringen pro svoji manželku Marii Terezii Kuniglovou přezdívanou Tupferle. Stavbě Clary neřekl jinak než Tupferlburg. Lidé pak název zkomolili na Tuppelburg, tedy Dvojhradí. Obora sloužila pro chov jelení zvěře, navštívily ji osobnosti jako Goethe či Beethoven. V roce 1945 byla zničena a později obnovena. Dnes je oblíbeným cílem pro rodiny s dětmi, ročně ji navštíví asi 50 tisíc lidí.
Ne všichni jsou však z podoby obory nadšení. "Ploty jsou poničené a cesty neudržované. Peníze by tomu areálu určitě prospěly," svěřila se Petra z Teplic, která je v oboře častou návštěvnicí.

Město Dubí, kde se před časem sešlo několik stížností na stav obory, dokonce uvažovalo, že by si oboru od Lesů ČR pronajalo. Chtělo ji revitalizovat do podoby, jako je například v německém Geisingu, ale k dohodě nedošlo.
"Snažíme se oboru udržovat v co možná nejlepším stavu. Jsme tady pouze v nájmu, takže těžko dělat nějaké velké investice," konstatovala tehdy hospodářka mstišovské obory Alena Nováková.
Obora se rozkládá na 17 hektarech, výlet do ní je vhodný v jakoukoli roční dobu. Potkat tam můžete domácí zvířata i zvěř vyskytující se v našich lesích, například divoká prasata, muflony a jeleny. Vstup do obory je dobrovolný, otevřeno je od rána do večera. K areálu je možné se dostat autem či autobusem."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.