Přihlásit

Krmení zvěře: zrnko soli může čížka zabít (breclavsky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Brno - Zmrzlá řepa, vánoční cukroví či čerstvé pečivo do krmelců ani krmítek nepatří. Dobře míněný skutek může zvěři způsobit vážné zdravotní problémy, upozorňují myslivci.

Doporučují, aby se dárci obrátili na jejich spolky a donesli krmení přímo jim. „Pro zvířata jsou nejlepší obiloviny jako ječmen a oves. Vhodné jsou i sušené plody a hlavně kvalitní seno,“ řekla Žaneta Živělová z okresního mysliveckého spolku Brno-město. Srny či divočáci také ocení jablka, mrkev a řepu. Lidé lesní zvěř krmí často špatně. „Přemrzlá jablka mohou ublížit, způsobí třeba průjem,“ varovala Živělová.Podle ní dárci velice často krmí zvěř také čerstvým pečivem, ještě horší pro zdraví divoce žijících živočichů je vánoční cukroví. „To je pro zvířata úplně nejhorší a lidé jim ho rozhodně nesmí za žádnou cenu dávat,“ zdůraznila Živělová.

Řádně vysušené pečivo jim sice neublíží, ale chleba i rohlíky mohou zplesnivět či navlhnout, a to způsobí problémy. „Lidé by neměli zvěř krmit vůbec,“ komentoval myslivec z Blanenska Jan Kinc. Jenže hodně Jihomoravanů si vycházku do přírody s přilepšením zvěři oblíbilo. „Zvířatům nosíme ovoce, zeleninu nebo tvrdé neplesnivé pečivo. Syn jim chce často dát něco přímo do tlamy, tak vybírám jen to, co jim neublíží. Nechali jsme si poradit od myslivce,“ svěřila se třeba Klára Chatrná z Brna. Lidé často přikrmují také ptáky. „Důležité je, aby v krmivu nebyla sůl. Jedno zrno posypové soli může například čížka i zabít,“ zmínil ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek. Doporučuje také, aby nikdo nekrmil kachny pečivem. „Stává se, že ho pak mají tolik, že často nejedí nic jiného,“ doplnil Vermouzek.

Radka Konečná

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.